Keller László Tartalom Elõzõ Következõ

KELLER LÁSZLÓ népjóléti minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Az eddigi megnyilvánulásokból, azt hiszem, az expozén túlmenõen szükségessé válik az, hogy egy átfogó népjóléti expozét is mondjunk, azért, hogy világos legyen az, hogy az egyes törvényekbõl hogyan következik a költségvetés néhány elõirányzata.

Itt kiragadásra került Béki Gabriella képviselõ asszony által is és Kis Gyula képviselõ úr által is néhány elõirányzata a népjóléti tárcának. Szeretném azért fölhívni a figyelmet arra, hogy miközben az ez évben is létezõ elõirányzatok nagyjából azonos szinten teljesülnek a jövõ évben is a családsegítõ központoknál, gyermekjóléti szolgálatok fejlesztésénél vagy a gyermekvédelmi intézmények fejlesztésénél, ugyanakkor teljesen új elõirányzatként jelenik meg a szociális intézetek létszámnormatívájának megteremtésére egy 600 millió forintos elõirányzat. És ez csak az út kezdete, mert az elkövetkezendõ években folyamatosan szeretnénk e területen elõrelépni, és nagyobb lépésekben szeretnénk elõrelépni.

De szeretnék kitérni a másik területre, a Belügyminisztérium fejezetében található szociális és gyermekjóléti feladatok elõirányzatára. A pénzbeni támogatások az ez évi 57 milliárddal szemben 78 milliárd forintot irányoznak elõ, 36,8 százalékos a növekedés. A szociális intézményi feladatokra pedig az ez évi 27 milliárddal szemben 33 milliárd forint került beterjesztésre. Összességében ez az ez évi 84 milliárddal szemben 112 milliárd forint, és akkor nem beszéltem a központosított elõirányzatról, ahol a gyermekvédelmi támogatásnál is egy jelentõs növekedés van, és az idõskorúak járuléka is mintegy 5 milliárd forintos tételben jelenik meg.

Köszönöm szépen.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap