Kertész István Tartalom Elõzõ Következõ

KERTÉSZ ISTVÁN (MSZP): Természetesen nem szeretnék reklámot önmagában Mátészalkának, ha nem tenné szükségessé a mostani hozzászólás is. Úgy gondolom, hogy sok mindent lehet mondani egy településrõl, de az ott élõk érdekei azt mondatják velem, hogy nem feltétlen kell szégyenkezni akkor, amikor valaki arra is büszke, amit tényleg letettek az asztalra az ott élõ, dolgozó állampolgárok.

Mátészalkának egy nagyon jól mûködõ, Zeiss márkanévvel ellátott, ennek a minõségnek megfelelõ üzeme van. A Buchman-MOM Rt. természetesen ugyanolyan, európai viszonylatban is élen járó technológiát alkalmaz. (Dr. Kis Gyula József: Ez itt a reklám helye!) Igen, ez a reklám helye. Úgy gondolom, hogy Mátészalkára ugyancsak ráfér, hogy ne csak a feketevonatot mondják hozzá, ne csak azt mondják, hogy Gacsal Pista halva van, mert ezek a sommás megítélések juttatták oda ezt a térséget, hogy mindenki, aki ezt elõször hallja, azonnal erre asszociál. Pedig asszociálhatna a MOM-ra is, asszociálhatna a Karl Zeissre is és többi hasonló vállalkozásra, amelyek éppúgy megállják a helyüket, mint bármelyik más városban a hasonló vállalkozások.

Teljesen igaza van Boross Péter képviselõtársam abban, hogy a költségvetés önmagában nem vizsgálható. Idõben, térben, szerkezetben kell vizsgálni. Mi ezt tettük, a vezérszónokok is ezt tették akkor, amikor az 1998-as költségvetést összehasonlították 1994-gyel és adatokkal, tényekkel, számokkal.

Hogy csak egyet mondjak, hogy tényleg valóban szerkezeti problémák is mindig szóba jöhetnek az ilyen kategóriáknál. Boross Péter képviselõtársam joggal mondta, hogy összességében a beruházások 1996- ban nem nõttek, viszont a szerkezetbõl egészen más következtetéseket lehet levonni. A közintézményeknél, a közszférában nem nõttek a beruházások. Az energiaszektor tartózkodott a beruházásoktól, mert kivár. De ugyanakkor a termelõ-feldolgozó (Az elnök a csengõ megkocogtatásával jelzi az idõ leteltét.) szektorban nagyságrenddel nõttek a beruházások az infláció felett. (Taps az MSZP soraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap