Dobos Krisztina Tartalom Elõzõ Következõ

DR. DOBOS KRISZTINA (MDF): Köszönöm szépen a szót, elnök asszony. Tisztelt Képviselõtársaim! Azt hiszem, hogy Boross Péter képviselõtársunk beszédébõl az is kiszûrhetõ - és ez volt a nagyon lényeges kérdés -, hogy abban a társadalomban, ahol a gyerekek száma az idei évben 50 százaléka annak, mint ami az egyszerû reprodukcióhoz szükséges, abban a társadalomban egészen más szemléletû költségvetést várt a Magyar Demokrata Fórum. Egy olyan szemléletû költségvetést, amelyben - ha már az Economistra hivatkozott képviselõtársam, amiben ez sokszor megjelent - a humán erõforrás szerepe egészen másmilyen. Ebben a költségvetésben nincsenek igazán meg azok a markáns vonások, amelyek a családok életét segítenék. Ebben a költségvetésben nincsenek meg azok a markáns vonások, amelyek a humán erõforrás fejlesztését elõirányoznák. Azt hiszem, hogy ez a leglényegesebb kérdés.

Lehet arról beszélni, hogy a gazdasági folyamatok az idei évben javultak, de akkor az a kérdés jogosan merül fel, hogy ha a tavalyi évben a rossz gazdasági folyamatokra hivatkozva a humán erõforrás területén a források minimalizálódtak, vagyis nem volt a célnak megfelelõ, akkor az idei évben, amikor folyamatosan azt halljuk, hogy javulnak a gazdasági folyamatok, miért nem megfelelõ - akár az egészségügyet tekintem, akár az oktatásügyet, akár a családtámogatási rendszert -, miért kerülnek ismét a következõ évben a családok rossz pozícióba. Ez egy nagyon lényeges kérdés, és úgy gondolom, azt kellene végigtekinteni a parlamentnek, ha valóban felelõsségteljesen gondolkozik, hogy próbál-e a családok helyzetén segíteni.

(11.20)

Vagy azt mondja, hogy továbbra is tudomásul vesszük ezt a mérhetetlenül depresszív folyamatot, amelyik a gyermeklétszámban - mint egyik tényezõben - folyamatosan megjelenik. Köszönöm. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap