Kertész István Tartalom Elõzõ Következõ

KERTÉSZ ISTVÁN (MSZP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Képviselõtársaim! Raskó György a hozzászólásában hivatkozott az általam is nagyra becsült Bogár László hozzászólására, amely korábban elhangzott. Kettõjük között óriási különbség van, hogy õ megmaradt a közgazdasági elemzés talaján, és ehhez képest korrekt szakmai véleménnyel állt elõ.

Sajnos, Raskó György képviselõtársunk egyértelmûen politikai csúsztatásokkal, túlzásokkal, frázisokkal állt a plénum színe elé. Ha csak a legdurvábbakra gondolunk - többeknek is van mondandójuk.

Választási költségvetés. Egy választás volt, ahol értelmezhetõ ez a választási költségvetés, az 1994-es választás. Ezt megelõzõen két évvel az MDF által irányított kormányzat mesterséges belföldi keresletélénkítéssel akarta a gazdaságot élénkíteni. Mi lett ennek a vége? Valóban 2,9 százalékkal növekedett a GDP összege. De ugyanakkor a belföldi fogyasztás nem eredményezte a termelésnek ennél nagyobb arányú növekedését, mert a termelõ kapacitásokat csoportosította át az exportból a belföldi fogyasztás felé, csökkent két év alatt 2,5 milliárd dollárral az export teljesítményértéke, ugyanakkor a belföldi fogyasztás kielégítésére 1,1 milliárddal nõtt az import.

Tehát akkor, amikor Varga Mihály képviselõtársam kijelentette, hogy - fiktíven természetesen - kikalkulálta, hogy ez a kormányzat három év alatt elmulasztott 13 százalékos növekedést, azt is hozzá kellett volna tennie, hogy viszont megspórolt évi 5 milliárd dollár fizetésimérleg-romlást, nettó adósságnövekedést. És amikor önök a 2,9 százalékos GDP-növekedést említik, akkor szíveskedjenek hozzátenni azt, hogy ennek az ára a nettó államadósság közel duplázódása volt 1995 félévéig. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap