Burány Sándor Tartalom Elõzõ Következõ

BURÁNY SÁNDOR (MSZP): Elnök asszony, köszönöm a szót Tisztelt Ház! Kedves Képviselõtársaim! Három rövid reflexió:

Az elsõ reflexió: a kommunizmusban nem voltak szabad választások, tehát ilyen értelemben kommunista választási költségvetésrõl beszélni azt hiszem, anakronizmus. De éppen a '70-es, '80-as évek elejére jellemzõ gazdaságpolitika volt az, amely külföldi hitelekkel finanszírozta a teljesítményekkel alá nem támasztott gazdasági növekedést. Fontos elem az a gazdaságpolitika, amelyet ön számon kért tõlünk: akkor itt a hivatkozási alap tekintetében hogyan is állunk tulajdonképpen?

A második rövid reflexióm: ha már említette, hogy a gyermekek védelme mennyire fontos - valóban fontos. Az ön figyelmét minden bizonnyal elkerülte a gyermekvédelmi törvény - nem tudom, annak idején ezt a törvény megszavazta-e vagy sem. Mindenesetre ha így nem is emlékszik rá, szeretném emlékeztetni arra, hogy ennek a gyermekvédelmi törvénynek a következtében jövõre azokban a családokban, ahol az 1 fõre esõ jövedelem nem éri el a minimálnyugdíjat, gyermekenként és havonta 2300 forint gyermekvédelmi támogatásra van lehetõség. Mi ez, ha nem a családpolitika, amit ön számon kér a költségvetéstõl?

És végül, de nem utolsósorban, kedves Dobos Krisztina, amit a gazdasági növekedésrõl mondott: szeretném emlékeztetni, hogy az MDF- kormány négy évébõl háromban csökkent a gazdaság, és mindössze egy évben volt gazdasági növekedés. A Horn-kormány mindegyik évében volt gazdasági növekedés - ebbõl a szempontból az összehasonlítás hibázik. De hogyha a két utolsó évet nézzük: '93-ban csökkent a gazdaság; '97- ben - jelenleg - legalább 3, ha nem 4 százalékos lesz ez a gazdasági növekedés - több mint az önök idejében, '94-ben; '98-ban ez a szám minden bizonnyal eléri az 5 százalékot. Röviden: nemhogy a '94-es szintet hoznánk vissza, hanem épp ellenkezõleg, 1990 óta idén és jövõre a legnagyobb mértékben lehetünk szemtanúi a gazdasági növekedésnek.

Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

(12.20)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap