Dobos Krisztina Tartalom Elõzõ Következõ

DR. DOBOS KRISZTINA (MDF): Köszönöm szépen a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Kertész képviselõtársunk azt mondta, hogy gyakorlatilag 1985-tõl folyamatosan csökken a népesség, és azt megelõzõen emelkedett. Sajnos azt kell mondanom, hogy nem pontosak az adatok. A Központi Statisztikai Hivatal Demográfiai Intézete szerint az elmúlt idõszakban - egészen '93-94-ig - 18 és 22 százalék között volt az az arány, amennyivel kevesebb gyerek született, mint amennyi az egyszerû reprodukcióhoz szükséges. Ez a csökkenõ arány - merthogy régóta csökkenés volt - felgyorsult, és '97-ben várhatóan 50 százalékkal kevesebb gyerek fog születni, mint az egyszerû reprodukcióhoz szükséges. Drámaian felgyorsult ez az arány az utóbbi három évben, és természetesen hozzá kell tennem: ez nemcsak attól függ, hogy mennyi gyermektámogatást kap egy család, hanem nagyon sok folyamattól. De ezt a drámai arányt meg kellene változtatni.

A másik pedig: úgy hiszem, ebben nemcsak a családi pótlék a lényeg, hogy a családi pótlék emelkedik vagy nem emelkedik. A Magyar Demokrata Fórum és koalíciós partnerei kormányzása idején a családi pótlék egyik eleme volt a családtámogatásnak, és amellett nagyon sok más, több elem is szerepelt. Azt szeretnénk, ha most is csak egy elem lenne, és sokkal több más támogatás is szerepelne.

A másik kérdés pedig, amit Burány képviselõtársam mondott: boldogan hallom, hogy 1998-ban 4-5 százalékos növekedés várható. Akkor azt a kérdést kellene feltenni, hogy vajon ennek a 4-5 százalékos növekedésnek egy részét nem lehetne-e a gyermekes családok támogatására fordítani, nem volna-e indokolt, hogy mondjuk, az oktatás, az egészségügy prioritást kapjon ebbõl a növekedésbõl. Úgy gondolom, hogy e lényeges kérdésben az a kettõnk közötti különbség (Az elnök a csengõ megkocogtatásával jelzi a felszólalási idõ leteltét.), hogy a humán erõforrást akarjuk-e fejleszteni.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap