Bauer Tamás Tartalom Elõzõ Következõ

BAUER TAMÁS (SZDSZ): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Képviselõtársaim! Én nem Szentkuti Károly javaslataihoz fûzök megjegyzést, azt frakción belül fogjuk megvitatni, hanem Raskó György hozzászólásához szeretnék megjegyzést fûzi. De meg kellett várnom, hogy frakciótársam beszéde elhangozhassék, és hogy utána marad-e még idõ az én kétperces felszólalásomra. Maradt.

Raskó György egyik központi tétele az volt, hogy ez a kormány hibázik, amikor a fejlõdõ országokhoz hasonlóan a munkaerõköltségek mérséklésével kívánja a versenyképességet javítani, és nem a fejlett országok módján, ahol ugyanis szerinte másképpen teszik ezt - hogy hogyan, ez nem volt egészen világos.

Nos, én arra szeretném felhívni Raskó György és valamennyiük figyelmét, hogy minden fejlett ország nagy erõfeszítéseket tesz arra, hogy a munkaerõköltségeket is, mindenekelõtt a különbözõ járulékokból finanszírozott költségeket is csökkentse.

(12.40)

Ebbe bukott bele legutóbb például a konzervatív francia kormány, amely ilyen típusú erõfeszítéseket tett; és lássunk csodát, a szocialista kormány, amely a választások után felváltotta, azzal kezdi, hogy például jövedelemhatárhoz köti a családi pótlékot, és más hasonló intézkedésekkel igyekszik a jobboldali francia kormány után a baloldali francia kormány is bizony a munkaerõköltségeket is mérsékelni. Ugyanezt teszik a németek, ugyanezt teszik az osztrákok, ugyanezt teszik a skandináv országokban.

Tehát téved Raskó György, amikor azt hiszi, hogy a mi kormányunk az elmaradott országok példáját követi. A mi kormányunk a legfejlettebb országok példáját követi, amikor versenyképességet igyekszik javítani, többek között ezen az úton is.

Az utolsó mondanom - csak ismételni szeretném, mert a választási költségvetésre a fõ érve a nyugdíjemelés volt -, a nyugdíjemelés nem a választási költségvetésbõl, hanem a törvénybõl következik: idén magas a reálbér-növekedés, ezért jövõre magas lesz a nyugdíjemelés.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap