Kertész István Tartalom Elõzõ Következõ

KERTÉSZ ISTVÁN (MSZP): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselõtársaim! Ténybeli tévedésre szeretném felhívni tisztelt Mádi László képviselõtársam figyelmét. Õ a foglalkoztatás folyamatos csökkenésérõl beszélt. Bizonyára elkerülte a figyelmét az APEH társaságiadó-bevallások összesítésérõl készített tanulmánya, amiben egyértelmûen benne foglaltatik, hogy 80 ezer fõvel nõtt a társasági adóval adózó vállalkozások foglalkoztatotti létszáma.

Az pedig, hogy az aktív-passzív foglalkoztatási eszközök finanszírozására milyen összegek állnak rendelkezésre - képviselõtársam természetesen nem jelölte meg a tanulmányszerzõ megtalálhatóságának forrását, ezért természetesen jó lenne azt átnézni. Elsõ nekifutásra több mint valószínûtlennek tartom azt, hogy 1,47 százaléknál ne legyen több a foglalkoztatáspolitikai eszközök összege, hiszen ez önmagában 140 milliárd forintot jelentene, ami, úgy gondolom, hogy ha egyik oldalról a munkaerõpiac, másrészt az önkormányzatok, harmadrészt pedig a területfejlesztési tanácsok rendelkezésére álló összegeket és a költségvetés egyéb tételeit nézzük, feltehetõen meghaladják ezt a összeget.

Az pedig, hogy nem közvetlenül a kormányzat foglalkozik ezekkel az eszközökkel, hanem bizonyos mértékig rábízza õket az érdekelt felekre, például a megyei területfejlesztési tanácsokra, ahol a munkáltatók, munkavállalók és a terület fejlesztésében érdekelt önkormányzati képviselõk vannak jelen, valamint munkaerõ-piaci oldalon a munkáltatók és munkavállalók döntik el a legpraktikusabbnak, legcélszerûbbnek követett eszközöket, ezt, azt hiszem - közösen - csak pozitívnak ítélhetjük meg, hiszen ez az állami gyámság helyett az érdekeltek pozitív döntését segíti elõ.

Köszönöm. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap