Füle István Tartalom Elõzõ Következõ

DR. FÜLE ISTVÁN (MSZP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Én is néhány tárgyi tévedésre, illetve néhány ellentmondásra szeretném felhívni a figyelmet Mádi László képviselõ úr mondandójában.

Az egyik állítása az volt, hogy a munkanélküliek létszáma nem csökkent. Az én ismereteim szerint 1994-ben körülbelül 530 ezer munkanélküli volt - természetesen regisztrált -, jelenleg körülbelül 475 ezer, tehát ez az állítás ezen számok fényében nem igazán tartható.

A második megállapítás, amivel röviden szeretnék vitatkozni, azt mondja: a juttatások reálértéke csökkent. Ez önmagában igaz, ugyanakkor szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy más hasonló területeken is csökkent az elmúlt idõszakban a juttatások, bérek reálértéke, tehát ezzel összefüggésben önmagában elég nehéz a munkanélküli-juttatások reálértékét megítélni. Ugyanakkor arra is szeretném felhívni a figyelmet, hogy az elmúlt idõszakban megjelentek olyan reklámok, illetve hirdetések, amelyekben a közhasznú foglalkoztatottak számára magasabb jövedelmet biztosítanak, mint mondjuk a pedagógusok számára, mint a pedagógusok átlagfizetése. Ez is egyfajta olyan összefüggés, amit ebben a vonatkozásban célszerû megemlíteni.

Arra is szeretném fölhívni a figyelmet, hogy feltehetõen elkerülte Mádi képviselõ úr figyelmét, hogy éppen a munkaügyi miniszter jelentette be nemrégen, hogy Magyarországon ma már több munkahely keletkezik, mint amennyi szûnik meg, tehát ez is egy kicsit másképpen világítja meg az õ mondanivalóját.

Más jellegû gondom van azzal a megállapítással, hogy a költségvetésbõl az állam aktív eszközökre nem ad finanszírozást, nem ad pénzt. Ugyanakkor szeretném megkérdezni, hogy a költségvetés bevételei általában honnan (Az elnök a csengõ megkocogtatásával jelzi az idõkeret leteltét.) származnak. Erre is célszerû lenne választ adni.

Köszönöm szépen. Ennyi fért a két percbe. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap