Kuncze Gábor Tartalom Elõzõ Következõ

KUNCZE GÁBOR belügyminiszter: Elnöknõ! Tisztelt Képviselõtársaim! Tisztelt Képviselõ Úr! Ami a határ fontosságának megítélését vagy akár a keleti határaink veszélyeztetettségét illeti, ebben nincs közöttünk véleménykülönbség.

Abban már persze van, ha a képviselõ úr azt mondja, hogy újabban vannak ilyen jelenségek, mert énszerintem viszont amióta - örvendetes módon egyébként - nyitottak a határaink, ezekkel a jelenségekkel azóta kell szembenéznünk, és kell tenni intézkedéseket annak érdekében, hogy e téren is növeljük az ország védettségét, valóban nem utolsósorban azért, mert azáltal, hogy az Európai Unió keleti határává vált a nyugati határunk, könnyen válhatunk zsákká, ahová a bûnözés bejuthat, de innen nehezebben tud kijutni.

Éppen ezért történt 1995-ben a Határõrség diszlokációjának megváltoztatása, hogy erõsítsük a határokat. Ezért történtek azóta is különbözõ intézkedések, részben létszám-, részben technikai fejlesztésre. Ezért tervezzük azt, hogy a Phare-segélybõl feltehetõen 4 millió ECU erejéig megkapott támogatás jelentõs részét a Határõrség keleti határainak a technikai fejlesztésére fordítjuk; és legutóbb ezért született az a döntés a miniszterelnöknél - amelyre képviselõ úr is hivatkozott -, amely azonban persze úgy szólt, hogy október 30-áig kell közös elõterjesztést tenni a rendõrségnek és a Határõrségnek a keleti és déli határaink további megerõsítése érdekében. Ezeknek az intézkedéseknek a célja természetesen az, amit a képviselõ úr is mondott: az ország biztonságának, védettségének a növelése.

Egyébként, ha Krizsán úr nyilatkozatát figyelmesen elolvassa, akkor arra a következtetésre jut, képviselõ úr, hogy embercsempészt, tiltott határátlépõt és a határon bizonyos tekintetben több árut fogott el a Határõrség: ez talán mutatja, hogy az intézkedések bár lassan, de eredményesek.

Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap