Akar László Tartalom Elõzõ Következõ

AKAR LÁSZLÓ pénzügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõ Asszony! Tulajdonképpen az utolsó mozzanattal szeretném kezdeni, nevezetesen, hogy 1998-tól terveink, elképzeléseink és a Ház elé benyújtott különbözõ törvényjavaslatok szerint megváltozna a vis maior támogatási ügyek kezelésének a szabályozása.

Ez azt jelentené, hogy a cél jellegû decentralizált támogatások közé kerülne, amirõl a megyei területfejlesztési tanácsok hoznának döntést a késõbbiekben. Nyilvánvaló, hogy ha a megyei területfejlesztési tanács van abban a helyzetben, hogy döntsön, akkor ezt a döntést nagy valószínûséggel sokkal gyorsabban, rugalmasabban meg tudja hozni, mint ahogy erre a központi szervezetek képesek. Tehát ha úgy tetszik, egy picit ennek az ügynek a tanulsága is arra mutat, hogy jobb, hogyha ezeket a döntéseket elég közel hozzák meg ahhoz a helyhez, ahol a probléma keletkezik.

Most magára a történetre visszatérve: jelenleg nincs arra jogszabályi elõírás, vagy nem volt ebben az évben sem, hogy milyen gyorsan kell ezeket az ügyeket elbírálni. Általában az volt a gyakorlat, hogy bizonyos "összevárások" érvényesültek az éven belül a hasonló ügyek egyforma elbírálása érdekében, de azért évente többször megtörtént ez a döntéshozatali folyamat.

Ami itt a konkrét ügyben a problémát okozta, hogy az igény megjelenése után bizonyos fontos kérdésekrõl még hosszadalmasabb vitát kellett lebonyolítani. Egyrészt hogy valóban mennyiben tekinthetõ az egész rendkívüli és váratlan dolognak, és mennyiben csak arról van szó, hogy évek óta elmaradtak csatornázási, vízelvezetõrendszer- fejlesztési feladatok, illetõleg abban is félreértés volt, hogy mire szolgál a vis maior keret. Ez kifejezetten az önkormányzati tulajdonban keletkezett károk mérséklésére és a védekezéssel kapcsolatosan felmerülõ közvetlen költségek kezelésére szolgál, másra nem.

Végsõ soron ezek tisztázódtak, és ily módon a konkrét ügy rendezõdött. Én azt gondolom, hogy a tanulságokat az általános újrarendezés viszont mindenképpen figyelembe veszi.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap