Torgyán József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Miniszter Úr! Képviselõtársaim! Ön miniszterként és korábban államtitkárként is a Független Kisgazdapárt megállapítása szerint úgy az egészségügyben, mint a társadalombiztosításban rosszul egyensúlyozott. Állításom bizonyítékaként hadd hivatkozzam arra, hogy 1995-ben nulla forint hiányt tervezett a tb-ben, és lett 43 milliárd hiánya. 1996-ban az ön által tervezett 17,8 milliárd forintos hiány helyett lett 70,5 milliárd forint, miniszter úr. 1997-ben pedig 13,5 milliárd forint tervezett hiány helyett az elsõ félévben már elérték a 40 milliárd forintot.

Ezen túl megállapítható, hogy ön nemcsak rosszul tervezett és egyensúlyozott, hanem mások rovására egyensúlyozott, hiszen szûkítette a táppénzellátást, felszámolt 15 ezer kórházi ágyat, miniszter úr, 1800 forint egészségügyi minimál-hozzájárulást vetett ki, de már a mostani költségvetésben el akarja érni, hogy ezt emelje fel a kormánytöbbség 2100 forintra, és csökkentette a gyógyszerek támogatottságát. Lehetne folytatni a sort, de kérdezem:

Meddig akar még egy rosszul mûködõ rendszerbe újabb forrásokat pumpálni, illetõleg már eddig is hiányos szolgáltatásokat tovább csökkenteni?

Belátja-e végre, miniszter úr, hogy csõdbe vitte az egészségügyet, és jogtalanul és értelmetlenül szûkített jogokat, szûkítette mások jogait?

Várom megtisztelõ válaszát, miniszter úr. (Taps az Független Kisgazdapárt soraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap