Kiss Péter Tartalom Elõzõ Következõ

KISS PÉTER munkaügyi miniszter: Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Egyetértek a kérdezõvel, valóban elõfordulnak olyan álláshirdetések, amelyek ellentétesek a joggal, az alkotmánnyal, a munka törvénykönyvével abban az értelemben, hogy diszkriminációt tiltó rendelkezéseink ellenére diszkriminálnak. Ez ténykérdés, és azt gondolom, hogy a közvélemény figyelme joggal irányul ma ezekre a nagyon lényeges elemekre, hiszen mindazok a kérdések, amelyek a foglalkoztatásban a mennyiségi válságot mutatták a megelõzõ években, háttérbe szorulóban vannak, és mindazok a kérdések, amelyek az emberi jogokat, az egyének problémáit jelentik ma, minõségi természetûek, természetesen a társadalom figyelmének középpontjába kerülnek.

Ön azt kérdezte, hogy milyen lehetõségeink vannak e területen. Tekintettel az alkotmányos korlátozásra, tekintettel a törvényi feltételekre, van lehetõségünk abban, hogy jelentõs közvélemény- támogatás mellett törvénybõl következõ lépéseket is tegyünk, hiszen ezen a helyzeten - amelyben a munkavállalónak kell bejelentést tenni abban az értelemben, hogy õt ilyen diszkrimináció érte - segít a munkaügyi ellenõrzésrõl '96 végén hozott törvény, amely a munkaügyi ellenõrök kötelességévé tette bejelentés esetén a hátrányos megkülönböztetés tilalmára vonatkozó szabályok betartatását is. Ilyen értelemben eljárási lehetõségük is van abban, hogy megfelelõ büntetéseket szabjanak ki.

Azt gondolom, hogy hozzászólása nem volt visszhangtalan. Jómagam is intézkedéseket tettem, de errõl a második egy percben tudok majd számot adni.

Köszönöm. (Taps a kormánypártok soraiban.)

(15.00)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap