Kuncze Gábor Tartalom Elõzõ Következõ

KUNCZE GÁBOR belügyminiszter: Elnöknõ! Tisztelt Képviselõtársaim! Sajnálatos szokás kezd a Házban meghonosodni akkor, amikor a képviselõ úr rendszeresen folyamatban lévõ nyomozások ügyeit hozza be, és teregeti ki a Ház elé. Különösen furcsa ez olyankor, amikor egyébként a híradásokban a nyomozóhivatal nem ad azon túlmenõ tájékoztatást, mely szerint valaki ellen bizonyos bûncselekmény gyanúja ügyében a rendõrség vizsgálatot folytat; ezen túl soha nem terjeszkedett a közlemény. Ugyanakkor azonban itt most egy tételes felsorolást hallottunk valamirõl, aztán hallottunk múltra vonatkozó állításokat egy emberrel kapcsolatban, aztán utána teljesen blõd feltételezéseket hallottunk azzal kapcsolatban, hogy akkor mi lehet ennek az ügynek az oka.

Akkor hadd kérdezzem meg, tisztelt képviselõtársaim: ha igaz az az állítás, hogy Csikós József mindent tudott a III/III-asokról, mindenkinek az ügynöki múltját ismerte, mitõl olyan sürgõs most, tisztelt képviselõ úr, a Kisgazdapártnak, hogy ilyen módon próbálja meg védelmébe venni? (Derültség és taps a kormánypártok padsoraiban.)

Másodszor, tisztelt képviselõtársaim: nagyon szerencsétlen dolognak tartom azt, hogy itt, a parlamentben, folyamatosan különbözõ állítások hangozzanak el egy emberrel szemben akkor, amikor egyáltalán nincs olyan helyzetben, hogy ezek ellen védekezzen. Bármilyen is a múltja, bármit is követett el, ennek megítélésére az ügyészség vádemelése alapján a bíróság az egyedüli illetékes, nem pedig mi itt a parlament plénuma elõtt. (Taps a kormánypártok padsoraiban. - Közbeszólások ugyanonnan: Így van!)

Harmadszor, tisztelt képviselõtársaim, három éve próbálom Homoki János képviselõ úrnak elmagyarázni... (Közbeszólás a kormánypárti padsorokból: Nem érti!) - nem adom fel a reményt, hogy egyszer sikerülhet (Derültség és taps a kormánypártok padsoraiban.) -, hogy valakinek az elõzetes letartóztatásban tartásáról az ügyészség elõterjesztése alapján a bíróság dönt. Amikor a képviselõ úr azt hiszi, hogy engem vagy a rendõrséget támadja meg ezekben az ügyekben, voltaképpen az ügyészség és a bíróság függetlenségét vonja kétségbe. Ez megengedhetetlen, tisztelt képviselõtársam! (Taps a kormánypártok padsoraiban.) Ebbõl aztán már következik, tisztelt képviselõ úr, hogy nekem semmilyen befolyásom nincs arra, hogy ki meddig van elõzetes letartóztatásban, következésképpen az elsõ kérdése számomra megválaszolhatatlan, az elõzetes letartóztatásban tartás valaki esetében az említett úton valósul meg, ahogy azt mondtam.

Ebbõl adódóan, tisztelt képviselõtársam, a második kérdése olyan, mintha egyáltalán nem is létezne, erre nekem válaszolnom nem kell.

(15.10)

Végül engedjék meg, hogy az említett Cs. József betegségével kapcsolatban mondjak néhány dolgot:

Cs. József a tököli börtönkórházba kivizsgálás érdekében történõ szállításáról a rendõrorvos intézkedett, és a vizsgálatok befejezését követõen az intézmény szakfõorvosa rendelkezett arról, hogy a gyanúsított további gyógyszeres kezelése nem igényel kórházi körülményeket, és az a rendõri fogdában is folytatható.

A nyomozás eddigi adatai alapján nem állapítható meg, hogy a képviselõ úr interpellációjában sugallt összefüggés vagy kapcsolat a politikai élet résztvevõi, valamint Cs. József és társai tevékenysége között létezne - hacsak, tisztelt képviselõ úr, ön a közvetlen közelében ilyet nem tud.

Köszönöm szépen a figyelmet. (Derültség és nagy taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap