Sepsey Tamás Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SEPSEY TAMÁS (MDF): Tisztelt Elnök Asszony! Köszönöm a szót. Tisztelt Miniszter Úr! Tisztelt Országgyûlés! 1994-ben a Magyar Szocialista Párt azt ígérte, rendbe fogja tenni az országot. Három évvel a szocialista-szabaddemokrata kormányzat regnálása után az állampolgárok többsége azt mondja, hogy zsebre tette az országot. Én most nem a gazdasági visszaélésekkel kívánok foglalkozni, hanem azzal, hogy rend alatt a Magyar Demokrata Fórum a jogszabályok betartását és betartatását is érti.

A földmûvelésügyi miniszter úrnak jogszabályban elõírt kötelezettsége, hogy gondoskodjék az ingatlan-nyilvántartás vezetésérõl. Az állampolgári jogok országgyûlési biztosa többször is vizsgálatot folytatott a Fõvárosi Kerületek Földhivatalában. A vizsgálat megállapította, hogy igen súlyos visszásságok állnak fenn az ügyintézõi, ügykezelõi rendszerben.

Szeretnék idézni néhány mondatot, hogy képviselõtársaim nehogy azt gondolják, hogy ismét egy ellenzéki képviselõ vádaskodik. "1996. év végén - írja az állampolgári jogok biztosának a jelentése - 400 ezer fölé emelkedett a hátralék. Az I-II. félévben 30 ezer ügyet intéztek el, az év végére várhatóan 60 ezer lesz az elintézett ügyek száma. A határidõben elintézett ügyek számának ilyen drasztikus csökkenése nem magyarázható a számítógépes rendszerbe való betanulás kezdeti nehézségeivel." Megállapítja az országgyûlési biztos, hogy a számítógépre vitt adatok nem felelnek meg a valóságnak, az ingatlanforgalom és a jogok, tények bejegyzésére irányuló kérelmek csak a nagy tömegû széljegyállományba dokumentálódnak, melynek kezelése és követése a hivataltól jelentõs többletmunkát kíván, az állampolgár számára pedig nem tartalmaz megbízható információt. Megállapítja a jelentés, hogy közel 170 ezer tulajdoni lap valamilyen betöltési vagy egyéb hiba miatt nem érhetõ el a számítógépes rendszerben. Megállapítja továbbá, hogy az ügyiratkezelés nem gyorsult fel. A rendszer csak helyrajzi szám alapján képes keresni, holott a tulajdonos és a cím alapján történõ keresés nélkülözhetetlen lenne.

A díjmentes adatszolgáltatás is hatalmas terhet jelent a földhivatalnak, egyes önkormányzatok ugyanis 20-30 ezer ingatlan tulajdoni lapját kérik díjmentesen. Számvevõszéki vizsgálatot javasol a biztos, mert az állami pénzeket nem hatékonyan költötték el a földhivatalban.

Kérdezem miniszter urat, mivel ön a felelõs az ingatlan- nyilvántartás vezetéséért, a közhitelességért: mit kíván ön egy ilyen lesújtó jelentés birtokában tenni?

Köszönöm szépen. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap