Mádi László Tartalom Elõzõ Következõ

MÁDI LÁSZLÓ (Fidesz): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Miniszter Úr! Tisztelt Ház! Évrõl évre szülõföldemnek, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye almatermesztõinek megismétlõdõ problémája az alma értékesítése. Korábbi exportpiacainkat zömében elvesztettük, de sajátos módon a hazai fogyasztás is jelentõsen csökkent. Miközben Szabolcs-Szatmár- Bereg megyében 15 és 21 forint közötti árért veszik át léalmának a termés nagy részét, ugyanakkor a budapesti vagy miskolci piacon 60-70 forint egy kilogramm gyümölcs. Eközben például a közétkeztetésben, a menzákon is alig-alig találhatjuk meg ezt az ízletes és talán a magyarországi termõhelyen termõ gyümölcsök közül legegészségesebb gyümölcsöt.

Bár tudom, hogy a megoldás nem egyszerû, s a gazdák hozzáállásán is szükséges változtatni, ám a kormányzat viselkedése sem elfogadható. Kérdéseim a kialakult helyzet következtében az alábbiak:

1. Szerencsésnek tartja-e a kormány, hogy a támogatási rendszert csak október 1-jével vezette be?

2. Miért nem látott mindeddig, azaz az interpellációm benyújtásának idõpontjáig, október 12-éig napvilágot a támogatásról szóló végrehajtási rendelet?

3. Mi lesz az október 1-je elõtt leadott léalmával?

4. Milyen határidõvel tudja vállalni a kormány a jövõ évi támogatási rendszer alapelveinek meghirdetését, illetve van-e már errõl kialakult álláspontja?

5. Hogyan kívánja elérni a kormány, hogy a támogatás közvetlenül a termelõkhöz, azaz a gazdákhoz kerüljön? Milyen garanciája van erre?

6. S végül utolsóként: a minõségiexport-lehetõségek növelésében az anyagi támogatáson - ami sajnálatos módon az idén nem igazán valósult meg - túlmenõen hogyan kívánja más eszközökkel segíteni ezt a folyamatot a kormány?

Tisztelettel várom miniszter úr válaszát. Köszönöm. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap