Homoki János Tartalom Elõzõ Következõ

DR. HOMOKI JÁNOS (FKGP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Államtitkár Asszony! Tisztelt Országgyûlés! Közel egy éve folyik Budaörsön az azóta már elhíresült, francia érdekeltségû Auchan kereskedelmi vállalkozás beruházásában épülõ hipermarket, bevásárlóközpont építésével kapcsolatos röplap- és médiaháború.

A közvetlenül az M7-es autópálya mellett épülõ nagyáruház törvénysértõ építése kezdettõl fogva felháborodást váltott ki a környéken élõ és dolgozó állampolgárokból és az ügyet a parlamentben is szóvá tevõ képviselõkbõl. A lakosság felháborodását elsõsorban az váltotta ki, hogy a budaörsi önkormányzat vezetése - a polgármester irányításával, a jogállamiság és demokrácia követelményeit lábbal tiporva - törvénysértések sorozatát követte el. Hiába lettek az építkezést azonnali hatállyal leállító bírósági végzések, határozatok, azokat nem tartották magukra nézve kötelezõnek, mintha nem is ebben az országban élnének. Az önkormányzat vezetõinek törvények felett álló, "állam az államban" magatartása még inkább arra ösztönözte az építtetõ Auchan cég tulajdonosait, hogy fittyet hányjanak a törvényesség betartására, és teljes erõvel folytassák az építkezést. Közben az önkormányzat vezetése tovább folytatja a törvénysértõ kisajátításokat, figyelmen kívül hagyva a környezetvédelmi elõírásokat, a helybeli lakosság és vállalkozók megélhetését.

A Buda Környéki Bíróság jogerõre emelkedett ítéletében kiemelte, hogy az elsõ fokú építési hatóság az építési kérelem elbírálása során nem vizsgálta az építési engedélyezési eljárásról szóló 12/1986. (XII. 30.) ÉVM számú rendelet 16. §-ában elõírt feltételek meglétét, így a helyrajzi számmal meg nem jelölt területre adott ki építési engedélyt. Az engedély kiadásakor az építési hatóság nem rendelkezett szakhatósági hozzájárulásokkal, azokat késõbb csatolták be. A környezetvédelmi határértékek nem felelnek meg az elõírásoknak, a hivatal nem vizsgálta az építménynek a szomszédos létesítményekre való káros hatását, nem tisztázott a csapadékvíz és szennyvíz elvezetése, és a többi.

A törvénysértõ események sorozata egyértelmû, de hangsúlyt érdemel az is, hogy a Vízgépészeti Vállalat, a Kravtex, az Avtoexport és a Multiprojekt magyar vállalkozások üzemi területeit - tekintet nélkül az egyértelmû magyar érdekeltségekre - semmibe veszik adózó, bevételt termelõ, nem kis létszámot foglalkoztató cégekrõl van szó. Mindezek ellenére a polgármesteri hivatal a törvénysértõ építkezést továbbra is nyíltan támogatja.

Kérdezem államtitkár asszonytól: véleménye szerint a budaörsi városvezetés mitõl vált törvények feletti intézménnyé? Vajon mi motiválhatja ezt a magatartást? Várom államtitkár asszony válaszát.

Köszönöm. (Taps a Kisgazdapárt soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap