István József Tartalom Elõzõ Következõ

ISTVÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Igen tisztelt Államtitkár Úr! 1951 óta a Mahart kezelésében lévõ balatoni kikötõkben nemcsak a menetrend szerint közlekedõ személyhajók kötnek ki, hanem a lakosság, az üdülõk és az üdülõtulajdonosok is itt helyezik el a kormányrendelet szerint a kishajóikat, csónakjaikat és a vitorlás hajóikat. Ezek a kikötõk egyben - szaknyelven szólva - a kis vízi jármûvek kikötõi is.

1997. szeptember 9-én a balatoni hajózás magánosítása tárgyában felszólaló képviselõtársam, Pápai Mihály már részben választ kapott a miniszter úrtól, a kikötõk ügyében azonban még nem történt döntés.

Az egykoron az adófizetõk pénzébõl épített kikötõk, a parti sétálóhelyek megóvása érdekében ismét meg kellene alakítani a balatoni kikötõk felügyelõségét, amit még 1948-ban Rákosiék tudatosan szétvertek. A kikötõk fenntartási, karbantartási és amortizációs költségeit pedig a nonprofit módon felhasználók körében - az üzemben tartott vízi jármûvek által kiszorított köbméter vízmennyiség arányában - évenként ki lehetne vetni. A parti sétálóhelyeket a települési önkormányzatok tartanák fenn, ezzel növelve a polgárok érdekében mûködõ állami szolgáltatást is.

Kérem államtitkár urat, adjon magyarázatot, milyen intézkedést szándékozik a tárca tenni a kis vízi jármûvek biztonságos kiköthetõsége és egyben a balatoni turizmus továbbfejlesztése érdekében.

Várom tisztelettel államtitkár úr válaszát. (Taps az ellenzéki padsorokban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap