Mezõ István Tartalom Elõzõ Következõ

MEZÕ ISTVÁN (MSZP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! Azt hiszem, nem kell különösebben bizonyítanom, hogy hazánk egyik legelmaradottabb, leghátrányosabb területe az ország észak-keleti részén van. A munkanélküliséggel, a szegénységgel, sajnos, együtt jár a bûnözés növekedése is. Bármennyire hihetetlen, de Abaújban, ezen a Komárom megye nagyságú területen, ahol 86 település van, és mintegy 60 ezer ember él, mindössze egy rendõrkapitányság mûködik; a kapitánysághoz tartozó õrsökön és KMB-hivatalokban kevés a rendõr. Az elõbb említett 86 településnek több mint a felében egyáltalán nincs rendõr, sõt, egy olyan kisvárosban, mint Szikszó, ahol rendõrõrs ugyan van, nincs éjszakai ügyelet: munkaidõ után gyakorlatilag megszûnik az élet. Természetesen ennek az az oka, hogy kevés a rendõrség állománya.

Tisztelt Miniszter Úr! Tudom, hogy a rendõrség is - mint minden más terület - anyagi gondokkal küzd, de azt is tudom, hogy a rendõrségnek van egy 3 éves fejlesztési terve, melyhez néhány milliárd forint is adott. Kérdés: mire elég ez a pénz? Van-e lehetõség a rendõrség létszámának növelésére, fõleg az olyan hátrányos régióban, mint Abaúj? Egyébként egész Abaújban két város található: Encs és Szikszó. Az egyetlen rendõrkapitányság Encsen mûködik. Szikszó városában - az önkormányzat jóvoltából - ez év augusztus 20-án egy szép új rendõrõrsöt avattak, mely a jövõben alkalmas lehet egy rendõrkapitányságnak is. Jelenleg minden feltétel adott, csupán a rendõrség állománya kevés.

Tisztelt Miniszter Úr! Természetesen tisztában vagyok vele, hogy a fejlesztés egyik napról a másikra nem megy. Mégis megkérdezem: lesz-e több rendõr Abaújban? Hogyan növelhetõ Abaúj közbiztonsága?

Tisztelettel várom válaszát. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap