Szili Katalin Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZILI KATALIN környezetvédelmi és területfejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Képviselõtársaim! Tisztelt Képviselõ Úr! Én azt gondolom, a képviselõ úr nem fog most arra kárhoztatni, hogy én a tulajdoni jogviszonyból fakadó problémákra választ adjak önnek, hiszen alapvetõen a környezetvédelmi kérdéskörre történõ válaszadás a kötelezettségem.

De itt ismét felmerül egy kérdéskör: mik az önkormányzatnak a tulajdonosi, gazdai funkciói, és mik a hatósági funkciói? Jelen esetben, amit képviselõ úr említett, Szigetszentmiklós önkormányzata szerezte meg a kezelõi jogot. Tekintettel arra, hogy egy önkormányzatnak jogi személyként joga van bárhol az országban tulajdont szerezni, és ezt az 1990. évi, a helyi önkormányzatokról szóló törvény hatálybalépésekor szerezte, csupán ebben az évben került sor az ingatlan-nyilvántartásba történõ bejegyzésre - 1997. május 23-ig húzódott el ez az ügy. Ez természetesen nem befolyásolja azt, hogy az illetékes önkormányzat a rendezési tervét megalkossa. Jelen esetben Taksony Önkormányzat képviselõ-testülete, illetõleg a testület mellett mûködõ jegyzõ látja el az építésügyi hatósági tevékenységet, tehát ez már alapvetõen a hatósági tevékenység kereteibe tartozik.

Egyetértek a képviselõ úrral abban, hogy nem illik a szomszéd portáján szemetelni, de tudomásom szerint 11 önkormányzatnak a kommunális hulladéklerakójaként mûködik ez a lerakó, amit a képviselõ úr is említett, és az illetékes hatóságok, szakhatóságok rendszeresen ellenõrzik.

(16.10)

Bírságolásra még ez ideig nem került sor. Abban az esetben, ha esetlegesen szabálytalanságok merülnének fel, megvan a jogosítványunk arra, hogy az illetékes önkormányzattal, illetõleg a kezelõvel szemben az eljárást lefolytassuk.

Köszönöm a képviselõ úr kérdését, és köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap