Akar László Tartalom Elõzõ Következõ

AKAR LÁSZLÓ pénzügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselõ Asszony! Miniszterelnök úr megbízásából tájékoztatom a kérdésre adott válaszáról:

A Budapest Bank privatizációjával kapcsolatos országgyûlési felszólalások, úgy látszik, állandó napirendi pontként is szerepelhetnének az Országgyûlés ülésein. A képviselõ asszony legutóbb október 7-én interpellációt nyújtott be hozzám a Budapest Bank ÁSZ- jelentéssel kapcsolatosan, amelyre a téma szerint feladat- és hatáskörrel rendelkezõ Pénzügyminisztérium képviseletében Akar László államtitkár úr válaszolt. Képviselõ asszony jelen kérdése egy, a Budapest Bank privatizációjával kapcsolatos kérdéssorozat részeként értelmezhetõ, melyre a választ már több ízben megadtuk mind a parlament keretén belül, mind pedig a pénzügyminiszter úr által tartott sajtótájékoztatón. Így jelen kérdése kapcsán csak ezt tudom megismételni.

Mint képviselõ asszony által is ismeretes, az Állami Számvevõszék elkészítette és a számvevõszéki bizottság tárgyalta a Budapest Bank privatizációjáról készült jelentést, melyet a bizottsági tárgyalás tükrében az Állami Számvevõszék átdolgoz. A jelentés javaslatai közt felveti, hogy vizsgáltassam meg a Pénzügyminisztérium közigazgatási államtitkára felelõsségét. Az ÁSZ ennek indokát abban látja, hogy nem volt kielégítõ a kormány tájékoztatása a tárca részérõl, így a szerzõdés lényeges elemei maradtak ismeretlenek a döntéshozók számára. E feltételezés szerint a kormány nem tudta kellõ mélységben megítélni a privatizációs döntés elõnyeit, nem ismert kockázatokat vállalt.

Tájékoztatom az Országgyûlést, hogy felkértem a pénzügyminiszter urat a kérdés megvizsgálására. A Pénzügyminisztérium a számvevõszéki vizsgálat során dokumentumokkal igazolta, hogy milyen - megítélésük szerint - kielégítõ tájékoztatást készített a kormány részére. Ezzel együtt is szükségesnek látjuk a privatizáció elõkészítésének áttekintését.

Tájékoztatom az Országgyûlést, hogy a Pénzügyminisztérium megbízásából igazságügyi könyvszakértõ készített véleményt arról, hogy a BB privatizációs szerzõdése tartalmazott-e jelentõs, aránytalanul hátrányos feltételeket az eladó számára, vagyis történt-e jelentõs szakmai hiba az eladáskor. E jelentés összegzéseként elmondható, hogy az igazságügyi könyvszakértõ véleménye szerint szándékos károkozás, gondatlanság nem mutatható ki.

Az ÁSZ végleges jelentését az igazságügyi könyvszakértõ ismételten áttekinti, továbbá a több oldalról is megalapozott vélemény kialakítása érdekében egy nemzetközi auditor cég is vizsgálja a BB privatizációjának egyes kérdéseit.

Szíves türelmüket kérjük az elõzõekben jelzett vizsgálatok befejeztéig. A vizsgálatok végeredményérõl (Az elnök a csengõ megkocogtatásával jelzi a felszólalási idõ leteltét.) haladéktalanul tájékoztatni fogom az Országgyûlést. E vizsgálatok fényében lehet eldönteni, hogy van-e kellõ alap (Az elnök a csengõ megkocogtatásával jelzi a felszólalási idõ leteltét.) a fegyelmi eljárás lefolytatására.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiból. - Közbeszólások az ellenzéki padsorokból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap