Balsay István Tartalom Elõzõ Következõ

BALSAY ISTVÁN (Fidesz): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! Napirend elõtt más minisztériumokhoz benyújtott kérdésben sokat foglalkoztunk az energiaár-emelkedés miatti ellentételezéssel. Az önkormányzati törvény rögzíti, hogy a törvény vagy kormányrendelet államigazgatási feladatot, hatósági jogkört állapíthat meg a jegyzõnek. A leírt kormányrendelet az Energia Alapítvánnyal összefüggõ jegyzõi feladatokról ettõl eltérõ feladatokat határozott meg. Több más kormányrendelet - amelyet most szóban nem sorolok fel, de írásban miniszter úrnak megküldtem - részletes feladatokat határozott meg, többek között a belügyminiszter úr számára is.

Megállapításaink szerint nemcsak az érdekeltek körében, hanem az önkormányzatok egyik legfontosabb helyi közügygyakorlása körében is rendezetlen, kaotikus viszonyok alakultak ki. A formanyomtatványok több polgármesteri hivatalhoz nem jutottak el, a jegyzõk késve kaptak tájékoztatást feladataikról, a hivataloknak igen rövid idõ alatt kellett kivizsgálni a nagy számú igény jogosságát, ezzel a hivatalok munkatársai lehetetlen helyzetbe kerültek - írták az önkormányzatok. Az alapítványt a polgármesteri hivatalok még telefonon is alig képesek elérni, és írásos beadványukra sok helyen hónapok óta sem kaptak választ.

Tisztelt Miniszter Úr! Mit kíván tenni, hogy az önkormányzatokat érintõ rendkívül fontos, újabb feladat szervezett formában váljon végrehajthatóvá? A Fidesz-Magyar Polgári Párt döntõ fontosságúnak tartja, hogy valóban a rászoruló állampolgárok kapjanak ellentételezést, és a települési önkormányzatok szociális támogatási rendszere az érvényben lévõ jogszabályoknak megfelelõen mûködjön. Fontos, hogy a családok energiaszámláinak kifizetése megtörténhessen.

Tisztelt Miniszter Úr! Az adatvédelmi törvényt, az önkormányzati törvényt érinti ez a szabályozás. Úgy gondolom, hogy miniszter úr is, a parlament is nagyobb bizalommal lehet az önkormányzatok irányában, mint a Karl Imre MSZP-s képviselõ által vezetett kuratórium irányában. (Az elnök a csengõ megkocogtatásával jelzi a felszólalási idõ leteltét.)

Miniszter úr, lehet, hogy névjegyzékhez jut egy alapítvány a választások elõtt? (Az elnök a csengõ megkocogtatásával jelzi a felszólalási idõ leteltét.)

Tisztelettel várom válaszát. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap