Kuncze Gábor Tartalom Elõzõ Következõ

KUNCZE GÁBOR belügyminiszter: Elnöknõ! Tisztelt Képviselõtársaim! Elõttem van a képviselõ úr írásban benyújtott kérdése, amelyen ez az utóbbi kérdés nem szerepelt - én maradnék az eredeti kérdésfeltevésnél.

Tisztelt Képviselõtársaim! Két dologról van szó. Egyrészt mûködik az a szociális támogatási rendszer az önkormányzatoknál, amely eddig is mûködött, amely az arra indokoltan rászorulók esetében a lakhatási támogatásokat megadja. Ezzel kapcsolatban az önkormányzatok rendeletet alkottak. És van egy másik kormányzati döntés az alapítvány létrehozásáról, amely egyfajta rásegítést jelent azok esetében, akik rendszeres szociális segélyben, munkanélküli jövedelempótló támogatásban, rendszeres nevelési segélyben, normatív közgyógyellátásban részesülnek. Ezzel kapcsolatban a belügyminiszter feladata az volt, hogy megfelelõ tájékoztatást nyújtson az önkormányzatok részére.

Az Energia Alapítvány elkészítette a részleges tájékoztatót és formanyomtatványt. Ebben tájékoztatta a jegyzõket a rászorultak igénylésével kapcsolatos eljárásról, a támogatás elõkészítésének folyamatáról, és kérte segítõ közremûködésüket. A tájékoztatás több csatornán jutott a címzettekhez. Megjelent az ÖNTÁR számítógépes információrendszerben, az önkormányzati tájékoztató mellékleteként. A tájékoztatásban közremûködtek az önkormányzatok országos érdek- képviseleti szervei, a közigazgatási hivatalok, sok kérdésre adott választ a Belügyminisztérium önkormányzati forródrótja.

A belügyminiszter tehát ellátta e tekintetben a feladatait. Az igények elbírálása az Energia Alapítvány feladata; az igényléshez szükséges nyomtatványokat a fogyasztók kapták kézhez és juttatták el a jegyzõkhöz.

Kettõs tehát a támogatási rendszer. Ez egy rásegítõ rendszer. A bevezetés tapasztalatait - természetesen ebben egyetértek a képviselõ úrral - le kell vonni annak érdekében, hogy a jövõben a kormányzati döntés és annak végrehajtása közelebb kerüljenek egymáshoz.

(16.20)

A támogatást egyébként az érintettek visszamenõleges hatállyal fogják majd megkapni. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap