Kökény Mihály Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KÖKÉNY MIHÁLY népjóléti miniszter: Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõ Úr! Valóban, a közelmúltban - épp különbözõ egyeztetések eredményeként - változott a háziorvosi szakvizsgarendszer, az ezt elõíró miniszteri rendelet. És valóban úgy van, hogy aki belgyógyász szakorvosi képesítéssel és tíz év körzeti, illetve háziorvosi gyakorlattal rendelkezik, vagy 1998. december 31. napjáig számított 25 éven keresztül folyamatosan körzeti, illetõleg háziorvosi feladatokat látott el, háziorvosként dolgozhat anélkül, hogy újabb vizsgára kötelezett lenne.

Maga az alaprendelet 1992-bõl származik, és ez a rendelet hat és fél évet biztosított a kollégáknak a háziorvosi szakképesítés megszerzésére. Jelenleg 6800 praktizáló háziorvos van, kétharmaduk ezt megszerezte, tehát a hatályos jogszabályok értelmében rendelkezik a megfelelõ szakképzettséggel, és körülbelül 1500-1800 fõre tehetõ azoknak a háziorvosi szakterületen dolgozó orvosoknak a száma, akiknek még a kötelezettségnek eleget kell tenniük. Az orvosegyetemek kibõvített vizsgaidõszakkal vállalták a jelzett számú szakorvosjelölt levizsgáztatását.

Tekintetbe véve a miniszteri rendelet módosítását is, úgy látom, hogy - ahogy kérdezte - kellõ garancia van arra, hogy minden szakvizsgára kötelezett háziorvos felkészülésére és szakvizsgája idõben való letételére mód legyen. Tehát emiatt a rendelet további módosítását és könnyítését nem tartottuk indokoltnak.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap