Szabó Iván Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZABÓ IVÁN (MDNP): Elnök Úr! Kedves Képviselõtársaim! A magyar parlamentben az elmúlt hetekben, sõt mondhatom, hónapokban a föld körüli vita borzolta a kedélyeket. Mindenrõl szó volt itt ebben a tisztelt Házban, hogy ki kapja a földet, magyar vagy külföldi, gazdasági társaság vagy termelõszövetkezet mint jogi személy. Megítélésem szerint egyrõl igazán nem volt szó: az kapja-e a földet, aki a földön gazdálkodik vagy tõle elkülönült tulajdonos?

A Magyar Demokrata Néppártnak az a javaslata, amelyik most napirendre vételre vár, arról szól, hogy mielõtt a piaci viszonyok egy természetellenesen kialakult birtokviszonyra rászabadulnának, azelõtt hozzuk helyzetbe azokat az egyéni, családi vagy szövetkezetben dolgozó gazdálkodókat, akik a föld tulajdonosai lehetnek már csak azért is, mert a földnek a jövedelemtermelõ képessége ma nem olyan nagy, hogy annak hasznán egy elkülönült tulajdonos és a rajta dolgozó paraszt megélhessen belõle.

Ezért úgy gondoljuk, hogy ha az elmúlt 50 évben több alkalommal is állami beavatkozás miatt és révén jött létre egy nem szerves fejlõdéssel kialakult birtokviszony, az állam a végsõ rendezés elõtt nem vonulhat ki ennek a mesterségesen kialakult birtokviszonynak a rendbetételébõl, és nem nagy anyagi ráfordítással, mert itt csak kamattámogatásról, garanciarendszerekrõl van szó, ne segítse azt, hogy a termelõ gazdaság létrejöhessen az országban.

(17.00)

Én a napirendre vételre kérem tisztelt képviselõtársaimat. A részletekben bármikor készek vagyunk megegyezni az általános és részletes vita keretében, de ne vessük el eleve azt a gondolatot, hogy a magyar paraszt is földtulajdonos lehessen.

Köszönöm a figyelmet. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap