Juhász Pál Tartalom Elõzõ Következõ

JUHÁSZ PÁL (SZDSZ): Köszönöm szépen, elnök úr. Néppárti képviselõtársaink törvényjavaslata borzasztóan tisztességes, és nagyon sokunk értékvilágával egyezik. Azonban azt kell róla mondanom, hogy bizonyos szempontból elkésett, bizonyos szempontból korán jött.

Miért késett el? Akkor késett el, amikor valóban arról volt szó, hogy hogyan csináljuk meg a földtulajdon reformját. Akkor nagyon fontos lett volna, hogy életképes parasztgazdaságok kialakításának szempontját szem elõtt tartva csináljuk meg a földtulajdon reformját. Akkor azonban ez a hajó elúszott, és ideologikus rögeszmék szerint csináltuk a tulajdonreformot. Ettõl vagyunk ma abban a nehéz helyzetben, hogy a célszerûnél és kívánatosnál jóval kevesebb az életképes parasztgazdaság. Ezért ezt erõsíteni kell, s ebben a javaslatnak igaza van. Ez összhangban is van - ahogy õk is elismerték - a kormány utolsó két évben tett törekvéseivel és a jövõ évi támogatási rendszer sok elemével is.

Ugyanakkor mégis korán jött, mert ha most egy dán típusú, tudatos gazdaságformáló állami politikában gondolkozunk, azt egyszerûen nem tudjuk megvalósítani. Egyik oldalról a források korlátossága miatt, a másik oldalról meg egy sokkal nagyobb ok miatt: ahhoz, hogy felelõsen lehessen az adófizetõk pénzét birtokpolitikában használni, egy jobban kifejlett rend kell, mint ami most nálunk van. Minden technikailag nem kivitelezhetõ eszme az adófizetõk pénzének pazarlására és korrupcióra vezet. Ezért van, hogy minden együttérzésem mellett éppen ma nem tudjuk támogatni ezt a törvényt. Öt vagy hat évvel ezelõtt nagyon támogattuk volna, és remélem, hogy két-három év múlva lesz olyan rend a magyar mezõgazdaságban, hogy újra támogatni tudjuk.

Köszönöm. (Taps az SZDSZ soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap