Akar László Tartalom Elõzõ Következõ

AKAR LÁSZLÓ pénzügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A törvényjavaslat vitájában felszólalók koncepciójában és alapjaiban támogatták a beterjesztett javaslatot; elvi vita az Exim Bank tevékenységi körének szabályozása, a bank jogosítványainak újrafogalmazása, illetve kiterjesztése kapcsán keletkezett. A vita elsõsorban a bank két új javasolt tevékenysége, a korlátozott körû pénzforgalmi szolgáltatások nyújtása és a betétgyûjtés körül bontakozott ki.

Mint közismert, a kereskedelmi bankok képviseletében a Magyar Bankszövetség kifogásolta, hogy a pénzforgalmi számlavezetés, a fizetési megbízások teljesítése az Exim Bankot a versenyszférába emeli át, holott ez nem célja sem a kormányzatnak, sem magának a banknak. Ezt a kifogást több képviselõ is osztotta. A vitatott paragrafus megfogalmazásában végezetül olyan konszenzus jött létre, amely tartalmában alapvetõen nem tér el a kormány által az Országgyûlésnek benyújtott normaszöveg-javaslattól, de minden érintett számára elfogadhatóan rögzíti a pénzforgalmi szolgáltatások idõben és térben korlátozott körét.

A számlavezetéssel garancia- és hitelnyújtás esetén az Exim Banknak lehetõsége lesz arra, hogy az ügyfél-finanszírozással szemben az ügyletfinanszírozást helyezze elõtérbe, ugyanakkor a bank e jogosítvány részleges és korlátozott gyakorolhatóságával megerõsítheti az exportfinanszírozás biztosítéki hátterét is.

A számlavezetés a bank számára a hiteltörlesztések árbevétel- engedményezés útján történõ teljesítéséhez, az adósok szállítóik felé irányuló fizetési megbízásainak teljesítéséhez szolgál alapul; egyúttal lehetõvé teszi az ügyfél adott ügylettel kapcsolatos fizetési pozíciójának folyamatos figyelemmel kísérését, és ezzel a hitelezés kockázatainak mérséklését.

Tisztelt Ház! A bank betétgyûjtési jogosítványára vonatkozóan a kormány elfogadta, hogy az csak a bank által a bel- és külföldi hitelintézetektõl gyûjtött betétekre terjedjen ki, ügyfeleitõl - a benyújtott törvényjavaslattól eltérõen - továbbra sem lesz jogosult betétet elfogadni, tehát nem lát el klasszikus kereskedelmi banki funkciókat. Miután a bank az eredetileg benyújtott törvényjavaslathoz képest szûkebb körtõl - csak hitelintézetektõl - fogadhat el betétet, két, ezzel szoros összefüggésben álló képviselõi módosító javaslatot is támogat a kormány. Támogatjuk, hogy ezentúl a bel- és külföldi hitelintézetektõl elfogadott betétekre is kiterjedjen a költségvetés készfizetõ kezességvállalása, ugyanakkor a teljes kezességvállalás maximális összegét az éves költségvetési törvény rögzítse.

Itt szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy a két társaság közvetlen tõkeellátottsága alapításuk óta lényegesen javult, jelenleg az Exim Bank 6,5 milliárd, a Mehib 3,5 milliárd forint alaptõkével rendelkezik.

Kérem a tisztelt Házat, hogy a Magyar Export-Import Bank Részvénytársaságról és a Magyar Exporthitel Biztosító Részvénytársaságról szóló törvény módosítására vonatkozó törvényjavaslatot a kormány által is támogatott módosító indítványokkal együtt fogadja el.

Köszönöm figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap