Varga Mihály Tartalom Elõzõ Következõ

VARGA MIHÁLY (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Alig pár hónapja, hogy e ház falai között megemlékeztünk egy kiváló professzor, közéleti ember, Andorka Rudolf haláláról. Most újabb szomorú hírt közöltek a hírügynökségek. Valamennyien, akik ismertük és tiszteltük, megrendüléssel fogadtuk a bejelentést, hogy tegnap elhunyt Hagelmayer István, az Állami Számvevõszék nyugalmazott elnöke. Azon kevés kiváló közgazdászok közé tartozott, akiknek a sors megadta, hogy az elmélet után a gyakorlatban is maradandót alkosson. Élete összekapcsolódott a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemmel. Tanulmányait 1953 és '57 között folytatta az egyetem pénzügyi tanszékén, majd ezt követõen ugyanezen a tanszéken tanított. 1958 és 1989 között nemzedékek sora kapta nála a pénzügyi szemlélet alapjait. 1968-tól 1975-ig tanszékvezetõként, majd késõbb egyetemi tanárként szolgálta a tudományokat.

A mi generációnk közgazdászhallgatóként köszönheti neki, hogy a tervgazdasági rendszer korlátain túl megismertette velünk a piacgazdaságok pénzelméleteit. Az elõadásokon és a vizsgákon nem csak tudásból, de életszemléletbõl, magatartásból, következetességbõl is mintát kaphattunk tõle. Az oktatómunka mellett rendszeresen publikált a pénzelmélet és a pénzügypolitika területérõl. 1963 és 1989 között sorra jelentek meg könyvei, írásai, publikációi.

Mégis, professzori munkája mellett itt, az Országgyûlés falai között elsõsorban arról az emberrõl kell megemlékeznünk, aki az alkotmányosság és a jogállam egyik alappillérének, az Állami Számvevõszéknek a megteremtésében vett részt. Hagelmayer István ennek az intézménynek 1989-tõl hét éven át volt elnöke. Elnöki mûködését közmegelégedésre végezte, egészen addig, amíg súlyos betegsége ennek abbahagyására nem kényszerítette.

Hagelmayer István munkáját nemcsak a hazai közvélemény, hanem a nemzetközi intézmények is elismeréssel kísérték. 1990-ben az Európai Számvevõszékek Nemzetközi Szervezetének alelnökévé választották.

Alapvetõ céljának tekintette, hogy a számvevõszék az alkotmányban megfogalmazott tevékenységét minél pontosabban és alaposabban lássa el. Az államháztartás gazdálkodásának ellenõrzése, a javaslatok megalapozottságának, célszerûségének vizsgálata, az állami vagyon kezelésének felülvizsgálata mind azt a célt szolgálta, hogy az adófizetõ polgárok képet kapjanak pénzük felhasználásáról. Az Állami Számvevõszék szinte a nulláról indult a rendszerváltáskor, ennek kellett megteremteni az alapvetõ anyagi, szellemi hátterét. Közremûködött az intézmény kiépítésében és mûködésének törvényi megalapozásában. Nagy figyelmet szentelt annak, hogy a számvevõszéki jelentések segítsék a parlament munkáját, a közvélemény megismerje az ellenõrzöttek tevékenységét. Hagelmayer Istvánnak döntõ érdemei vannak abban, hogy a számvevõszék az elnöki poszt betöltetlensége és a vizsgáltak idõszakonkénti kifogásai ellenére ma is szinte teljes mértékben ellátja az Országgyûlés pénzügyi-gazdasági ellenõrzõ szerepét.

A Fidesz-Magyar Polgári Párt fejet hajt Hagelmayer István emléke elõtt. Gyászolja õt családja, gyászolja a magyar tudomány. Nekünk, politikusoknak tisztában kell lennünk azzal, hogy ismét elvesztettünk egy kiváló férfiút. Isten nyugosztalja, tanár úr! (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap