Csapody Miklós Tartalom Elõzõ Következõ

DR. CSAPODY MIKLÓS (MDF): Tisztelt Országgyûlés! Tisztelt Elnök Úr! Magyarország és Románia miniszterelnökeinek múlt heti romániai találkozása számos pozitívumot hozott nemcsak a kormányközi és a gazdasági, a befektetési és a privatizációs kapcsolatokban, de a két ország stratégiai partnerségében is. Ennek a partnerségnek pedig - szoros összefüggésben az euro-atlanti integrációval - az egyik legfõbb pillére a magyar nemzet több mint 2 milliós, Romániában élõ közösségének helyzete.

A megbeszéléseken a Babes-Bolyai Tudományegyetem önálló magyar tagozatának létrehozása mellett - ami a román kormánykoalíciós megállapodás szerves része - felmerült az önálló magyar állami egyetem felállítása is. Ez az igény az RMDSZ legutóbbi kongresszusán így fogalmazódott meg: "Az RMDSZ célként tûzi ki a kolozsvári központú, önálló, államilag támogatott magyar tudományegyetem visszaállítását.".

A miniszterelnökök elmúlt keddi közös sajtótájékoztatóján Ciorbea miniszterelnök kiemelte a magyar tárgyalópartnere által tanúsított - úgymond - bölcsességet a kolozsvári multikulturális egyetem különleges helyzetének rendezésében, megértésében, ezért most - mondta a Népszabadság szerint - szóba került az a lehetõség, hogy nem Kolozsváron, hanem Románia valamelyik más városában hozzuk létre a magyar egyetemet.

Ezzel összhangban Horn Gyula a következõket állította: "Az RMDSZ vezetõi kifejtették, hogy a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem szétválasztása, illetve az azon belüli magyar tagozat vagy kar létrehozása az adott helyzetben lehetetlen, s ezért kellene egy új egyetemet létesíteni egy késõbb meghatározandó városban. Ez az RMDSZ- nek mint ebben a kérdésben hiteles illetékesnek a konkrét igénye, amit a magyar kormány természetesen támogat.".

Másnap az RMDSZ elnöki hivatala, Markó Béla szövetségi és Takács Csaba ügyvezetõ elnök közleményt adtak ki, amely szerint "sem az új egyetem székhelyérõl, sem a magyar oktatási vonal feladásáról nem esett szó a Horn Gyulával történt keddi megbeszélésünkön. Az RMDSZ véleménye változatlanul az, hogy az önálló magyar egyetemnek Kolozsváron kell mûködnie, létrehozásának módjától függetlenül". Ezt külön állásfoglalásaikban az RMDSZ reformtömörülése, a szabadelvû kör Bs a Babes-Bolyai Tudományegyetem rektorhelyettese is megerõsítették.

Tisztelt Országgyûlés! A Magyar Demokrata Fórum álláspontja szerint a Kolozsváron kívüli magyar egyetem ötletének a nemzetközi szférába való felemelése azért is felelõtlenség, mert kivihetetlen. Más városban ugyanis csaknem teljesen hiányoznak a feltételek, tehát gyakorlatilag zöldmezõs beruházásra lenne szükség, amire pénz nincs. Kivihetetlen tervek népszerûsítése pedig csak ahhoz a hamis látszathoz vezetne - mely nem érdekünk -, hogy a román kormány mindent megtesz az egyetemért, ám közben semmi sem történik, ráadásul a magyar fél áldozatvállalásának mértéke ismeretlen, és csak a felelõsség az, ami megoszlik. (Kuncze Gábor elhagyja az üléstermet.)

Sajnos, ismét Horn Gyula felelõtlen rögtönzésérõl van szó. Megint mondott egy nagyot, valamit, amirõl azt hitte, hogy jól hangzik, és mindenki örül neki. Ha most itt volna, megtudhatnánk tõle, mivel védekezik. Az alapszerzõdéshez hasonlóan megint az erdélyi magyarság feje fölött egyezkedett, beavatkozva egy olyan kérdésbe, amely a román kormány és az RMDSZ kompetenciája, ráadásul szembehelyezkedett az RMDSZ álláspontjával. Ha Horn Gyula nem ismerte az RMDSZ álláspontját az egyetemrõl, hogyan készítette fel õt a külügy vagy esetleg a Határon Túli Magyarok Hivatala? Sejtjük.

(15.30)

Tisztelt Országgyûlés! Ami történt, nem újdonság, a határon túli magyarságért való felelõsséget azonban az MDF szerint nem így kellene érvényre juttatni. Fölszólítjuk ezért a kormányt, hogy haladéktalanul hozza helyre a kárt, amit a miniszterelnök felkészületlensége és meggondolatlansága az erdélyi mayarságnak okozott.

Azt hiszem tehát - bár szomorúan látom, hogy Kuncze Gábor sincs itt -, hogy nem a képernyõket kellene néha egymással szembefordítani, hanem bizony egymásnak föltett kérdések helyett, tisztelt frakcióvezetõ úr, egymást kellene tájékoztatni.

Köszönöm szépen. (Taps az ellenzék padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap