Toller László Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TOLLER LÁSZLÓ (MSZP): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Pokorni Képviselõ Úr! Úgy gondolom, hogy olyan állításokat tett, amelyek folyamatosan és hetek óta - még az Alkotmánybíróság döntése óta - sem állják ki a valóság próbáját. Az elsõ az, hogy az Alkotmánybíróság valójában új helyzetet teremtett, és maga az Alkotmánybíróság választotta szét a NATO és a föld ügyét. Hisz mi összekötöttük, az Alkotmánybíróság pedig azt mondta, hogy van egy másik népszavazási kezdeményezés, ez megelõzi a kormány kezdeményezését, és egy más eljárás keretében kell ezt a kérdést megvizsgálni: az alkotmány és a hatályos népszavazási törvény alapján.

Ma ez folyik az alkotmányügyi bizottságban, és igencsak rosszul venné ki magát, ha az alkotmányügyi bizottság hevenyészve hozna döntést az elõterjesztésrõl; azért, mert nem biztos, hogy helyes lenne, hogy az Alkotmánybíróság pofozógépévé váljon ez a parlament azért, mert önök úgy kívánják. (Közbeszólás a Fidesz padsoraiból: De ki?)

A második ilyen kérdés az, hogy vártam volna, hogy a hozzászólásában határozottan állást foglal a NATO-csatlakozásról, és e tekintetben népszavazásra buzdította volna az ország lakosságát. Ezt ismételten elmulasztotta, mint annyiszor, és a földkérdés köré próbálja föltekerni gondolatsorát - ez viszont ma már csak zavart okoz az állampolgárok számára.

A harmadik: önkritikát gyakorolhatna abban a tekintetben, amit folyamatosan mondanak, de nem igaz. Az Alkotmánybíróság a kormány kezdeményezését és az Országgyûlés döntését nem vitatta, nem mondta ki alkotmányellenességét, és az országgyûlési határozat, amelynek módosításával most foglalkozunk, hatályos és él, ezzel együtt a november 16-ai népszavazás kiírása is. A kérdés az, hogy egy, két vagy több kérdés tekintetében - azt hiszem, hogy e tárgyban az államtitkár úr pontosan válaszolt -; a NATO tekintetében szeretnénk népszavazást november 16-án, és errõl szól az elõterjesztés. (Az elnök a csengõ megkocogtatásával jelzi az idõkeret leteltét.)

Az utolsó megjegyzésem, elnézést kérek, elnök asszony... (A felszólaló mikrofonját kikapcsolják.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap