Hack Péter Tartalom Elõzõ Következõ

DR. HACK PÉTER, az alkotmány- és igazságügyi bizottság elnöke: Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Hölgyeim és Uraim! A Ház tájékoztatása érdekében szeretném elmondani, hogy az alkotmányügyi bizottság a múlt héten hétfõn, 20-án elkezdte tárgyalni a népszavazási kezdeményezést. Ezen a tárgyaláson a meghallgatott szakértõk nagyon komoly aggályokat vetettek fel a tekintetben, hogy az ellenzék által megfogalmazott kérdés népszavazásra bocsátható-e.

Az egyik ilyen aggály, amire azóta nem érkezett az ellenzék részérõl érdemi válasz - és itt tudnám idézni Pokorni képviselõ urat, aki azt mondta, hogy most már mondjunk hideget vagy meleget, erre az aggályra igent vagy nemet kellene mondani -, hogyha az ellenzék kérdését feltesszük népszavazásra, és az "igen" többségbe jut, akkor ezek után - erre már államtitkár úr utalt - kell-e törvényt alkotni, amely a hatályos állapothoz képest tovább korlátozza a külföldiek tulajdonszerzését. Ha nem kell törvényt alkotni, az egyféle megoldás; ha kell, akkor nagyon komoly gondok vannak, hiszen körülbelül negyven olyan nemzetközi szerzõdést mutattak be azóta a bizottságnak, amelyet egy esetleges törvényalkotás sért.

Jelenleg Magyarországon több mint 358 ezer hektár föld van társaságok tulajdonában. Ezekben a társaságokban jelenleg külföldiek szerezhetnek részesedést, tehát a külföldi a társaságba belépve földtulajdonhoz juthat. Ezt akarják-e szigorítani az aláírásgyûjtõk vagy nem akarják szigorítani? Ha akarják szigorítani, akkor elõáll az a helyzet, hogy nemzetközi szerzõdéssel ütközik.

Ha nem akarják szigorítani, akkor viszont nem jó a kérdés, mert az a kérdés, amit feltettek, nem a hatályos állapot fenntartásáról szól! Egyértelmû, könnyen megválaszolható kérdés ebben az esetben az lett volna, hogy "Akarják-e önök a hatályos jogi szabályozást fenntartani?". De nem erre gyûjtöttek aláírást, hanem egy egészen más kérdésre, aminek ügyében még ezen a héten is szakértõket kell meghallgatnunk... (Közbeszólások az ellenzéki sorokból: Lejárt az idõ!), hiszen több mint negyven nemzetközi szerzõdésrõl van szó, amit meg kell vizsgálnunk.

Azt gondolom, az 1,2 milliárd forint... (Közbeszólások: Két perc!), amibe egy népszavazás kerül, valóban sok pénz, de egy olyan törvénynek a megalkotása, amelynek a következményei nem láthatók, nagyságrendekkel nagyobb összegbe kerül a magyar adófizetõknek. (Közbeszólások a kormánypártok soraiban: Így van!)

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap