Szabó Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZABÓ ZOLTÁN (MSZP): Köszönöm, elnök asszony. Tisztelt Ház! Én nem kívánok és nem is mernék versenyre kelni azzal a retorikai remekmûvel, amit Torgyán képviselõtársunk elõadott, csak néhány tényre szeretném felhívni a figyelmet.

(16.50)

Az elsõ, hogy nem sértett itt senki alkotmányt. Az Alkotmánybíróság döntésében nincs szó alkotmánysértésrõl, az Alkotmánybíróság értelmezte az alkotmányt. Ebbõl az is következik, hogy ameddig az Alkotmánybíróság ezt nem tette meg, addig ez az alkotmányból automatikusan nem volt kiolvasható, következésképpen mindaz, amirõl beszélünk, október 13-a óta létezik, mióta az Alkotmánybíróság a maga döntését közzétette. (Dr. Pusztai Erzsébet: Alkotmány korábban is volt!)

Másodszor szeretném felhívni Torgyán képviselõ úr figyelmét, hogy bár nagyon kedves tõle, hogy aggódik, érvényes lesz-e a népszavazás - én attól tartok, inkább azért aggódik, hogy a külön kiírt, földrõl szóló népszavazás érvényes lesz-e -, a népszavazás érvényességének nem feltétele az állampolgárok többségének részvétele. 25 százalék egybehangzó válasza is elegendõ az érvényességhez bár szeretném felhívni a figyelmet: természetesen azt szeretnõk, ha jóval több mint 50 százalék megjelennék az urnáknál.

Harmadszor: senki nem vonta kétségbe azt, hogy a magyar nép tud magyarul, ezt mindenki tudja azt vontuk kétségbe, hogy a tisztelt nemzeti ellenzék tud-e magyarul, amelynek meghaladja a képességét egy mondaton belül az alany és az állítmány egyeztetése. (Közbeszólás a kormánypártok soraiból: Ez az! - Szórványos derültség és taps a kormánypártok soraiban.)

Negyedszer: azt a kijelentését, miszerint a Független Kisgazdapárt támogatja a NATO-tagságot, csak örömmel lehet üdvözölni - örömmel üdvözölnénk azt is, ha errõl értesítenék a Független Kisgazdapárt által delegált parlamenti alelnököt, Maczó Ágnes asszonyt (Közbeszólások.), aki Corvin közi beszédében nem egészen ezzel összhangban lévõ kijelentéseket tett.

Végezetül szeretném felkérni Torgyán képviselõ urat, hogy ha ennyire világos és egyértelmû a szavazólapra általuk feltenni kért kérdés, akkor szíveskedjék Hack Péter képviselõ úrnak válaszolni: ezek után, ha a nép erre a kérdésre történetesen igent válaszolna (Az elnök a csengõ megkocogtatásával figyelmeztet az idõ leteltére.), azokban a szervezetekben, amelyek már rendelkeznek földtulajdonnal, szerezhet-e külföldi tagságot.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap