Toller László Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TOLLER LÁSZLÓ (MSZP): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselõtársaim! Nem kívánok azokra a minõsítõ jelzõkre válaszolni (István József: Nem is tudsz, te!), amelyeket Torgyán képviselõ úr féltávollétemben tett e Ház falai között. (Demeter Ervin: Nem is tudsz!) Tudnék, tisztelt képviselõ úr, csak távol áll tõlem ez a minõsítõ stílus. Egyik oldalról.

A másik oldalról: Torgyán képviselõ úr úgy állította be az alkotmányügyi bizottság munkáját, amelyben egy vagy másfél éve egyáltalán nem vesz részt, ünnepi megnyilatkozásokat tesz évente egyszer - én úgy gondolom, hogy ha ismerné a bizottság munkáját, akkor nem állította volna azt, hogy húzzuk-halasztjuk az idõt a bizottságban.

Bihari képviselõtársam négy kérdést tett fel az ellenzéki képviselõknek az alkotmányügyi bizottságban, ellenzéki képviselõtársaink egyik kérdésre sem tudtak válaszolni, még az eljárási kérdések tekintetében sem, azaz: vajon kompetens-e az alkotmányügyi bizottság arra, hogy a jelenlegi helyzetben elõterjesszen-e egyáltalán valamiféle kérdést a parlament elé; a népszavazásról szóló törvény 9. vagy 10. §-át kell-e alkalmazni. Nem tudtak egyértelmû választ adni, az egyikük azt mondta, hogy a 9.-et, a másik azt, hogy a 10.-et. Kérdés volt az, hogy hozzányúlhat-e az alkotmányügyi bizottság ahhoz a kérdéshez, amit az ellenzéki képviselõk megfogalmaztak és több mint 200 ezer aláírást szereztek mellé. Valójában nem kaptunk választ a kérdésre. Ugyanakkor, bár õk maguk sem tudják megválaszolni a kérdéseket, elvárják tõlünk, az alkotmányügyi bizottság kormánypárti tagjaitól, hogy adjanak egyértelmû és határozott választ az általuk meg nem válaszolt kérdésekre. Ilyen körülmények között, azt hiszem, lírai túlzás arra hivatkozni, hogy kötözködéssel és túlzott szakmai alapossággal kíván eljárni az alkotmányügyi bizottság.

Hozzáteszem, hogy az ellenzéki képviselõk javaslatát fogadtuk meg akkor is, amikor (Az elnök a csengõ megkocogtatásával figyelmeztet a felszólalási idõ leteltére) - befejezem, elnök asszony - az ügyrendi és a tartalmi kérdéseket kettéválasztottuk. Most az ügyrendi kérdések megválaszolása folyik a bizottságban.

Köszönöm. (Taps a kormánypártok soraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap