Hegyi Gyula Tartalom Elõzõ Következõ

HEGYI GYULA (MSZP): Köszönöm szépen, elnök asszony. Elõször is azzal kezdeném, hogy Balsai képviselõ úr köszöntötte az itt nem lévõ belügyminisztert; én akkor megragadom az alkalmat, és a Fidesz-Magyar Polgári Párt teljes frakcióját köszöntöm - amelybõl a jelek szerint egy embert sem érdekel a földkérdés, kivéve, ha tv-mûsor van. (Dr. Dobos Krisztina: Ez rátok igaz!) De ez természetesen csak közvetett válasz az ön felszólalására.

Azért én még emlékszem arra, tisztelt képviselõ úr, amikor Dávid Ibolya néhány héttel ezelõtt beadott egy módosító indítványt a határozati javaslat elõzõ formájához, amelyben az szerepelt, hogy november 16-án egyedül a NATO-kérdésrõl legyen népszavazás. Lehet, tisztelt képviselõ úr, hogy hibát követtünk el akkor, amikor ezt nem szavaztuk meg. Most azonban felismertük hibánkat, elfogadtuk ezt a logikát, és ennek alapján azt javasoljuk, hogy november 16-án csak a NATO-kérdésrõl legyen népszavazás.

Ön, tisztelt képviselõ úr... - ezek szerint akkor Dávid Ibolya azt javasolta, hogy kétszer legyen majd népszavazás: egyszer november 16- án, egyszer januárban; nyilván abból a meggondolásból, hogy bár ez az 1,7 milliárd forint nagyon sok, de ha egy ilyen nagy történelmi esély adódik Magyarország számára, mint a NATO-hoz való csatlakozás, akkor a demokrácia még azt az 1,7 milliárd forintot is megéri. Ebben egyet kell értenem Dávid Ibolya képviselõ asszonnyal.

Még egyszer: pusztán azon csodálkozom, hogy ha önök ezt ilyen világosan látták két vagy három héttel ezelõtt, akkor miért párolgott el ez a bölcs felismerés a tisztelt demokrata fórumos frakcióból? Azt gondolom, tisztelt képviselõtársam, hogy lehet itt vitatkozni idõrenden, menetrenden, egyebeken, egy biztos: ha ez a határozati javaslat nem kap többséget a jövõ héten vagy a jövõ utáni héten, akkor nem lehet megtartani a november 16-ai népszavazást, ha pedig többséget kap - meggyõzõ többséget, megkövetelt többséget -, akkor november 16- án lesz a NATO-ról népszavazás. Úgy gondolom tehát, hogy aki azt akarja, hogy a NATO-népszavazás sikeres legyen, az megszavazza ezt az országgyûlési határozati javaslatot, és ha esetleg más dolgokban nem ért velünk egyet, akkor utána fejti ki ezt a véleményét.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap