Hack Péter Tartalom Elõzõ Következõ

DR. HACK PÉTER (SZDSZ): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Balsai István képviselõ úr felszólalásának egyik mondata úgy szólt, hogy õ nem érti, miért nem fogtuk még azt fel, hogy a népszavazásra felteendõ kérdés nem kodifikáció. Tehát maga a kérdés nem ad választ egy csomó további kérdésre, amit az alkotmányügyi bizottság az elmúlt napokban vizsgálni kívánt és amit szeretne a következõ napokban is vizsgálni.

De szeretném felhívni a tisztelt Ház figyelmét arra, hogy a népszavazási törvény és az alkotmánymódosítás is egyértelmûen kimondja, hogy az ügydöntõ népszavazás az Országgyûlésre kötelezõ. Azt gondolom, hogy ezek után felelõsségünk tisztázni még a kérdések elõtt, hogy mire fog bennünket kötelezni ez a népszavazás - ha megtörténik a népszavazás.

Ebbõl a szempontból egyáltalán nem közömbös kérdések, amelyekre - itt mindig elhangzik, hogy hónapok óta folyik a vita - hónapok óta nem kaptunk választ, hogy mit jelent az, hogy "szerzés", hogy "külföldi nem szerezhet földtulajdont". A "szerzés" a jog általános értelme szerint az adásvételt is, az ajándékozást is és az öröklést is jelenti! Ezentúl külföldi nem örökölhet? Jelen pillanatban örökölhet külföldi - tehát akkor kell egy olyan törvényt hozni, ami kizárja a külföldi öröklését. Boross képviselõ úr számomra szimpatikus nyilatkozata a Magyar Nemzetben arra utalt, hogy amikor '90 és '94 között külföldiek földtulajdont kaptak, akkor azok nem külföldiek voltak, hanem elüldözött magyarok. De akik örökölnének a jövõben, azok sem biztos, hogy külföldiek lennének, hanem elüldözött magyarok, akiknek még élnek a szüleik, de esetleg a következõ években meghalnak, és a Clevelandben élõ gyermekük nem örökölhet - ha a népszavazás így zárul! Ez azért egy tisztázandó kérdés, nagy horderejû kérdés - a magyarság ügye szempontjából is nagy horderejû kérdés!

Mit jelent a "szervezet" fogalma? Ki lehet zárni olyan szervezeteket, amelyek ma földtulajdonnal rendelkeznek? Körülbelül 300 ezer hektárnyi föld van ilyen szervezetek tulajdonában. Ki lehet ezeket zárni, hogy ezekbe külföldi nem léphet be? (Az elnök a csengõ megkocogtatásával jelzi az idõ leteltét.)

Ezek alapvetõ jogi kérdések, amelyekre nem kaptunk választ és amelyekre eddig senki nem válaszolt.

Köszönöm szépen, és elnézést, hogy túlléptem az idõkeretet. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap