Balsai István Tartalom Elõzõ Következõ

DR. BALSAI ISTVÁN (MDF): Tisztelt Országgyûlés! Kedves Bauer Tamás Képviselõtársam! Remélem, hogy vissza fogja majd vonni azokat a szavakat, amelyeket a legutóbbi kétperces reagálásában bele akar magyarázni egy kijelentésbe.

Kedves Képviselõtársaim! Természetesen az "elintéztük" szó alatt én a törvényes utat értem, nem a konzultálást, hanem azt, hogy az Alkotmánybíróságról szóló törvény módot ad mindenkinek - önöknek is módjuk lenne - beadványt írni, és abban kérni az Alkotmánybíróság eljárását. Ez egy elintézési forma, nem pedig az, hogy telefonálunk az Alkotmánybíróság tagjának, és elõrevetítjük a várható döntés minõségét, és utána egy alkalmatlan levelet írunk az Alkotmánybírósághoz, hogy: tessék mondani, ha hétfõ volt, akkor hétfõig úgy kell viselkedni? Ez az elintézés módja, tisztelt képviselõtársam!

Törvényes formában a szóban forgó jogszabályok ismeretében, alkotmányos igazunk tudatában ahhoz a testülethez fordultunk, amelynek erre joga van. Önök ehelyett egészen furcsa dolgokat mûveltek, és a mai napig nem képesek azt észrevenni, hogy Magyarországon egyik parlamenti bizottság sem alkotmánybíróság.

Ha már itt tartunk: miért az alkotmányügyi bizottság vizsgálja a nemzetközi szerzõdésekkel való összhangot, miért nem az integrációs bizottság... (Dr. Brúszel László: Szerdán javasolni fogjuk.), miért nem a külügyi bizottság, miért nem a gazdasági, miért nem a mezõgazdasági? Sorolhatnék még tizenkét másik bizottságot, amelynek az úgynevezett tartalmi kérdésekben, ha lenne hatásköre, mégiscsak lehetne mondanivalója, nem pedig a jogászok nyilvánítanának abban a véleményt, hogy az OECD-szerzõdés mellékletének második taxációjában foglaltak milyen jogalkotási kötelezettséget rónak majd az eredményesség esetén a parlamentre.

Egyet mondhatok: semmi alkotmánysértõ kötelezettséget nem fognak róni - még egyszer mondom, szerintünk semmilyet. De ha igen, az alkotmány alapján döntött a népszavazásról az, aki úgy gondolta, ezt követõen jogot kell vagy nem kell - szerintem nem kell - alkotni, nem kell kilépni sehonnan, semmilyen nemzetközi egyezménybe nem ütközik. Legyenek nyugodtak, hozzák meg a pozitív döntésüket!

Köszönöm. (Taps az MDF soraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap