Eörsi Mátyás Tartalom Elõzõ Következõ

DR. EÖRSI MÁTYÁS külügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyûlés! Tisztelt Frakcióvezetõ Úr! Az elõbb egy parlamenti szónok, képviselõ asszony azt kérte, hogy még dicsérõ formában se említsük az õ felszólalását, úgyhogy én követem az õ kérését, és nem fogom néven nevezni. De hát emlékezzünk vissza, mit kért ettõl a Háztól oly módon egyébként, hogy a parlament patkójában körös-körül tapsot kapott! Õ azt kérte, hogy tegyünk egyszer végre különbséget fontos dolgok és kevésbé fontos dolgok között.

Ön most, képviselõ úr, kerek tíz percen keresztül arról beszélt, hogy a kormány mennyire gonosz, mennyire csúnya, hogy tapossa sárba a választók akaratát, a szegény MDF-et és az õ (Dr. Dobos Krisztina: Így van!) támogatóit - még most is kiabálják, hogy így van. Nem tudom, hogy errõl most sikerült-e meggyõzni a parlamenti vitákat figyelõ választópolgárokat, gondolom, hogy nem. Sok mindenre tudnék válaszolni arra, amit ön elmondott (Dr. Dobos Krisztina: Semmit sem válaszolt.), mondjuk, hogy hogyan értékelték a kormánynak az akcióját. Ön alkotmányellenességet mond. Én arra emlékszem, hogy a demokrácia gyõzelmeként említette. De nem érdekes.

Azt tessék észrevenni, hogy ebben a történelmi pillanatban mindegy, kinek van igaza a szeptember 19-i eljárás kérdésében. Lehet, hogy önöknek van igazuk, lehet, hogy nekünk van igazunk. Az is mindegy, ha önöknek, és az is mindegy, ha nekünk. Mégpedig azért - és ezt tessék megérteni, frakcióvezetõ úr -, ha ennek a vitának az elkeseredett, az egymást betaposni akaró hangvétele miatt a NATO-népszavazás fog valamilyen defektet szenvedni, az nem a kormány kudarca (Dr. Dobos Krisztina: Dehogynem!), az nem az önök kudarca, az az egész magyar nemzetnek a kudarca lesz.

Azt szeretném önöktõl kérdezni, ha önök kormányra akarnak kerülni - gondolom, azért érvelnek itt, mert kormányra akarnak kerülni -, akarnak-e önök olyan országban kormányra kerülni, amely lecsúszik a NATO-tagságról.

(19.00)

Vagy inkább egy olyan országban politikusok - akár kormányon, akár ellenzékben -, amely a NATO-nak tagja, amely sikeres az európai uniós integrációban, amely sikerrel zárkózik fel e történelmi korszak legsikeresebb tagállamainak közösségébe.

Tisztelt Frakcióvezetõ Úr! Azt szeretném kérni: azt a vitát, amely most köztünk különbözõ eljárási kérdésekrõl folyik, egy kicsit most halasszuk el. Nem vesztünk rajta semmit! Ön meggyõzheti a saját választóit, hogy a kormány nagyon csúnya, a kormánykoalíció meg egyenesen borzadályos, de azt kérem, hogy ezen a NATO-népszavazáson legyünk túl sikerrel. Kérem, ehhez önök is segítsék hozzá ezt az országot!

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap