Hack Péter Tartalom Elõzõ Következõ

DR. HACK PÉTER (SZDSZ): Köszönöm szépen, elnök asszony. Tisztelt Ház! Nagyon röviden szeretném csak összefoglalni az SZDSZ álláspontját. A mai vitában az SZDSZ egyetlen szónokkal készült; Mécs Imre öt percen belül rögzítette azt az álláspontot, amit az SZDSZ az ügyben fontosnak tartott. Nem az SZDSZ és nem a kormánypártok voltak azok, amely és amelyek olyan vitatémát hoztak be a mai vitába, amely vita elvisz a közös céltól.

Ezt csak azért szeretném jelezni, mert a földügyi népszavazás kérdését nem a kormány, és nem a kormánypártok tették a mai vita tárgyává. Ezt azok kedvéért mondom, akik a vitában a kétpercesek után felszólaltak, és azt mondták, hogy sajnálkozva hallják a kétperceseket. Olyankor kellett volna felállni, amikor elindult egy vita, és az után a felszólaló után, aki behozta a nyilvánvalóan kontroverziális témát, kellett volna ezt mondani, és azt mondani, hogy tegyük félre a vitákat, ami a kormánypártok eredeti álláspontja. Megértem azt, hogy ez a vita rossz irányba megy. De azt nem lehet elvárni, hogy elhangoznak ebben a teremben állítások, és amikor a másik oldal válaszol erre, akkor azt mondjuk, hogy szomorúan hallgatom a kétperceseket, de nem hallgatta szomorúan azt a felszólalást, amely kiváltotta a kétperceseket.

Elég sajnálatos, hogy a magyar parlamenti gyakorlatban a sértést elindító és a sértésre válaszoló - most nem a konkrét ügyrõl beszélek, hanem általában - egyféle mércével méretik. Azt megértem, hogy vannak, akiknek ez most egy politikai szerep, de azért hozzátartozik a tényekhez, hogy a kormány nem kezdte el a mostani vitában azt feszegetni, hogy kit tart hibásnak, kit tart felelõsnek. Én sem fogok szólni, az SZDSZ szónoka sem szólt ilyen ügyben. Azt gondolom, hogy ezt a történelem el fogja intézni.

Egy dolgot szerettünk volna - és szeretnénk most is elérni, és ez az SZDSZ célja az országgyûlési határozati javaslat módosításánál -: abban a kérdésben, amelyben a nemzeti egység megteremthetõ, a NATO- csatlakozás kérdésében történjen meg november 16-án a népszavazás. Ez a kérdés nem osztja meg olyan mértékben a parlamenti pártokat legalábbis, mint a másik kérdés. Ez a kérdés nem osztja meg olyan mértékben a magyar társadalmat - hozzá kell tennem, hogy megosztja, de nem olyan mértékben -, mint a másik kérdés.

Ebben az ügyben vannak rajtunk kívül álló tényezõk, amelyek az idõ szorítását eredményezik. Nevezetesen az, hogy az év végéig fontos döntéseket kell meghozni a NATO-tagállamok törvényhozásainak arról, hogy Magyarország csatlakozási szándékát elfogadják-e vagy sem. Ezek olyan történelmi helyzetet eredményeznek, amikor szerintünk mindenki, aki az ország jövõjéért felelõsséget érez, a viták félretétele mellett Bs a közös cél érdekében kíván tenni. Az SZDSZ ezt szeretné megtenni.

Felvetõdött a vitában, hogy miért nem történik a másik kérdésben, a választópolgárok aláírásával megerõsített kérdésben is egyidõben népszavazás, és miért lehetett a kormány kérdéseinél. A mi megítélésünk szerint nemcsak hogy a társadalmat osztja meg az a kérdés, amelyben a választópolgárok aláírást gyûjtöttek, hanem szemben a NATO-kérdéssel, a vitában korábban elmondott tisztázandó aggályokat vet fel. Így mi úgy látjuk, hogy egyszerûen nincs lehetõség arra, hogy november 16-án a két kérdésben együtt történjen a népszavazás.

Soha nem állítottuk azt - és ezt újra szeretném rögzíteni -, hogy lehetne alkudozni a népszavazási kérelemmel. Ha elhárulnak ezek az aggályok - amelyekrõl beszéltünk a vitában, a bizottsági ülésen és a nyilvánosság különbözõ fórumain -, akkor minden akadály nélkül megtartjuk a népszavazást az aláírásokkal támogatott kérdések ügyében is.

(19.10)

Hozzá kell tennem: az a meggyõzõdésem, hogy ha valakit valóban a föld ügye érdekel, akkor az elfogadhatta volna a kormányfõnek az ajánlatát, hiszen az garanciát ad arra, hogy amíg ez a népszavazás meg nem történik, addig a földügyben változás nem következik be. Ezen a lépésen túlvagyunk, de az a véleményünk, hogy a vitás kérdéstõl különválasztható a NATO ügye. Akkor lehet a legnagyobb reménnyel sikeres népszavazásra számítani november 16-án, ha nem azokat az ügyeket visszük a választópolgárok elé, amelyekrõl itt a plénumon is sajnálkozó megjegyzéseket tettek képviselõtársaim, hogy ez mennyire elriasztja a választópolgárokat a szavazási szándéktól, hanem azt az ügyet, amely mellett egységesen hat parlamenti párt ki tudja mondani az igent, és ennek az igennek a kimondására szólítja fel a híveit.

Az SZDSZ ezt teszi: a NATO-ügyben arra kéri a választópolgárokat, hogy menjenek el november 16-án szavazni, és szavazzanak igennel. Ha a földkérdés ügyében elhárulnak az alkotmányos akadályok, és tisztázódnak azok a viták, amik eddig nem tisztázódtak, akkor egy késõbbi idõpontban kerüljön abban a kérdésben sor népszavazásra; és a viták tisztázódásától függõen tudja majd bárki elmondani, hogy milyen szavazatra szólítja fel abban a kérdésben a híveit.

Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap