Bánk Attila Tartalom Elõzõ Következõ

DR. BÁNK ATTILA (FKGP): Köszönöm szépen, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõtársaim! Hack Péter hozzászólása indított néhány mondatos válaszra: több alkalommal elhangzott most itt a vita során a Házban, hogy több alkotmányossági aggálya van a népszavazással kapcsolatosan a kormánypártoknak. Abba a korábbi vitába most nem kívánnék belemenni, hogy az alkotmányügyi bizottságnak van-e joga megvizsgálni a feltett kérdés alkotmányellenességét, ütközik-e nemzetközi szerzõdésbe vagy sem. Igaza lehet Hack Péternek abban, hogy tisztázandó aggályokat kelt ez a kérdés.

De egyetlen kérdés ma még nem merült fel: ki fogja ezeket tisztázni, és milyen szabályok szerint? Körülbelül, ha jól emlékszem rá, eddig 10-12 órán keresztül vitatkoztunk az alkotmányügyi bizottságban már a kormány által felteendõ kérdések kapcsán is a kérdések alkotmányossági voltáról. Ezt követõen, itt a Házban is hosszú órákon keresztül vitatkoztunk, felvetõdtek aggályok - és lehet, hogy akceptálható aggályok - a kormánypárt részérõl. Ezt az ellenzék elutasította.

Most akkor megkérdezem, tisztelt Hack Péter: hogyan fogjuk eldönteni ezt a vitát? Nyilvánvalóan úgy, hogy az alkotmányügyi bizottság döntõ többségében kormánypárti képviselõi azt fogják mondani, hogy a kérdésünk, a több mint 200 ezer aláírással megerõsített kérdés alkotmányellenes. Ezzel szemben az ellenzéki képviselõk ennek az ellenkezõjét fogják állítani; bekerül a Házba: vélhetõleg - borítékolhatólag - ugyanez lesz a döntés. Ha pedig így van, azt nem értem, miért kell ezt az ügyet elhúzni.

Azoknak a képviselõtársaimnak mondom, akik nem voltak ott a bizottsági ülésen: a kormánypártok részérõl felmerült az a megoldási lehetõség, hogy mi is hozunk három szakértõt, ti is hozzatok három szakértõt, ütköztessük az elveket. Igazából nem értem azt, hogy ez a kérdés miért húzódik ennyit - hacsak nem azért, hogy valóban ne kerülhessen fel november 16-án ez a kérdés. Hogyha el lehet ezt dönteni, nem hiszem, hogy szûkebb idõkeretben, akár bizottsági... (Az elnök a csengõ megkocogtatásával jelzi az idõkeret lejártát.) - befejezem azonnal, alelnök asszony - akár bizottsági ülésen, akár itt a parlament plénuma elõtt nem lehet, és hogyha bárkinek alkotmányossági aggálya a döntéssel kapcsolatosan még felmerült, az Alkotmánybírósághoz fordulhat.

Köszönöm szépen, elnézést.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap