Bauer Tamás Tartalom Elõzõ Következõ

BAUER TAMÁS (SZDSZ): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselõtársaim! Bánk Attila fölteszi a kérdést, hogy miért vitattatjuk azt a kérdést, hogy milyen is az a kérdés, hiszen a kormánypárt úgy is azt fogja válaszolni, hogy nem jó a kérdés, az ellenzék meg azt, hogy jó a kérdés. Azt gondoljuk, hogy ha hozzáértõ képviselõk együttese alaposan megvizsgálja, akkor hátha az ellenzék nem fogja azt mondani egy kérdésre, hogy föltehetõ, amikor szakértõk alaposan meg fogják mutatni, hogy nem tehetõ föl - ha valóban nem tehetõ föl.

A másik dolog, amit szerettem volna elmondani: Póda Jenõ föltette a kérdést, hogy miért nem akarjuk azt, hogy együtt tegyék föl a két kérdést, és így vonzzuk oda a NATO-népszavazásra azokat az állampolgárokat is, akiket csak a föld érdekel, és a NATO-ért önmagában nem mennének el. Nos, megmondom: mi mindeddig azt gondoltuk, és még ma is reméljük, hogy a NATO-kérdésben a pártok egyetértenek, és a NATO-kérdésben a parlamenti pártok, a politikusok együtt fognak igyekezni meggyõzni az állampolgárokat, hogy jöjjenek el a népszavazásra, és szavazzanak igennel. Ezt gondoltuk hónapokkal ezelõtt is, meg ezt gondoljuk most is.

Ha valakinek korábban ez ügyben nem lett volna kételye, akkor ha ezt a mai vitát - amelyben az ellenzéki képviselõk, pontosabban az MDF, a Kisgazdapárt és a Fidesz fölszólaló képviselõi csak annyit tartottak fontosnak, hogy egy mondatot mondjanak arról, hogy a NATO-t, persze, támogatják, majd utána hosszú idõn keresztül fejtegessék azt, hogy miért fontos kérdés a földkérdés, és hogy miért feltétlenül azt a kérdést kell most föltenni, amit akarnak - valaki végighallgatta, akkor tudomásul kellett vennie, hogy ha együtt lesz föltéve a két kérdés, akkor az ellenzéki pártok politikusai - kivéve az MDNP-t - nem fognak a NATO mellett föllépni a kampányban, hanem csak a födkérdésben fognak kampányolni, mint ahogy ezt itt ma tették. Éppen ezért gondolom ma már azt, amit még hetekkel ezelõtt talán nem gondoltam volna (Az elnök a csengõ megkocogtatásával jelzi az idõkeret leteltét.), hogy az együttes föltevés zavarja a NATO-kapmpányt.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap