Bánk Attila Tartalom Elõzõ Következõ

DR. BÁNK ATTILA (FKGP): Köszönöm, elnök úr. Nem merítem ki a két percet, ígérem, viszont feltétlenül válaszolnom kell arra, amit Bauer Tamás az elõbb az én felszólalásommal kapcsolatosan említett.

Véleményem szerint Bauer Tamás vagy nem értette, vagy nem akarta érteni, hogy mirõl beszéltem, amikor egy olyan zsinórmértékrõl próbáltam szólni, amely eldönt egy bizonyos kérdést, egy ilyen politikai és jogi patthelyzetben is. Ez a zsinórmérték természetesen, ha figyelt, akkor az Országgyûlés bizottsági ülésén hozott határozat, illetve a tisztelt Ház határozata, amely ellen nem fellebbezésnek van természetesen helye, hanem lehet kérelemmel fordulni az Alkotmánybíróság felé.

Viszont használt még egy kifejezést - és az elõbbiért nem is kértem volna szót, de emiatt feltétlenül szót kellett kérnem -, hogy azt mondta, ha jól értettem, tisztelt Bauer Tamás, hogy hívjuk a szakértõket, és akkor döntsék el.

Tisztelt Ház! Tetszenek emlékezni, mi történt ez év tavaszán? Miért nem választottak meg egy alkotmányjogászt, nevezetesen Bruhács Jánost alkotmánybíróvá? Tetszenek emlékezni az érvre? (Közbeszólások az MSZP soraiból.) Az érv az volt - tisztelt képviselõtársam, megnyomni nyugodtan a gombot, és akkor lehet rá válaszolni -, hogy egy ellenzéki pártnak adott egy szakvéleményt! (Közbeszólás az ellenzéki pártok soraiból: Évekkel ezelõtt!) Évekkel ezelõtt - köszönöm a kiegészítést. Ilyen érv mellett nem választottak meg alkotmánybírónak egy egyébként nemzetközileg ismert, több nyelven beszélõ, a nacionáléja szerint legalább három oldalt kitevõ (Sic!) tudományos munkát írt személyt! Ezek után normális ésszel el lehet azt várni, hogy bárki az ellenzéki pártok - akár helyes, akár helytelen, én ezt most nem akarom tovább ragozni - véleménye mellett kiáll a nevével? Amikor egy ilyen alkotmánybíróvá történõ választás során az az egyedüli akadály, hogy õ egyszer valamikor valakinek valamilyen nekem - itt a "nekem" alatt a kormánypártokat értem - nem tetszõ szakvéleményt adott?!

Hát bocsánatot kérek, kedves Bauer Tamás, azt hiszem, ön sem gondolta ezt komolyan!

Köszönöm szépen. (Szórványos taps az ellenzéki pártok soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap