Nacsa János Tartalom Elõzõ Következõ

DR. NACSA JÁNOS, a mezõgazdasági bizottság elõadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Parlament! Képviselõtársaim! A mezõgazdasági bizottság 1997. október 1-jén megtartott ülésén döntött a T/4861. számú, az Országos Tudományos Kutatási Alapprogramról szóló törvényjavaslat általános vitára ajánlásáról. A bizottság egyhangú döntéssel javasolja a tervezet általános vitára bocsátását.

A mezõgazdasági bizottság azért döntött így, mert egyetért a tudomány autonómiája erõsítésével, az alapkutatások intézményi támogatásával, az OTKA döntési szervezete áttekinthetõségének törvényi megerõsítésével.

Tisztelt Képviselõtársaim! A mezõgazdasági bizottság agrárkutatási albizottsága áttekintette az agrárkutatások irányítása, felügyelete, pénzügyi helyzete és szervezeti jövõje témakört, és megállapításairól 1997. június 18-án beszámolt a mezõgazdasági bizottságnak.

Amikor ezt a témakört tárgyaltuk, meg kellett állapítani, hogy nincs egységes és összehangolt agrárkutatás, az irányítás több tárcához, intézményhez tartozik. Felsorolásként hadd ismertessem, hogy a földmûvelési tárcához tartozik 11 kutatási intézet, 7 vállalati gazdálkodási rendben mûködõ kutatóintézet; a mûvelõdési tárca irányítása alá 6 agár-felsõoktatási intézmény, ezekhez kötõdik 3 önálló költségvetési kutatóintézet; a Tudományos Akadémia irányításával mûködik 4 költségvetési agrárkutatási intézmény; az ÁPV Rt.-hez egy kutatóintézet tartozik. Mûködik még magánkutatóhely, mely a '80-as évek végén alakult nemesítõ kutatóintézet.

Az elõttünk álló törvénytervezet célul tûzte ki a felsõoktatási és az akadémiai, valamint tárcaszintû irányítás alatt álló kutatóhelyek összhangjának megteremtését. Az elõzõekben ismertetettek alapján éppen ezért érhetõ, hogy a mezõgazdasági bizottság egyhangúlag támogatja a kezdeményezést.

Természetesen felmerült a bizottsági vitában - és mi az OTKA megerõsítéseként értelmeztük, ezért is támogattuk -, hogy az OTKA elnökét, a bizottság tagjait a miniszterelnök nevezze ki.

Fontos passzusoknak tekintettük az összeférhetetlenséggel kapcsolatos rendelkezéseket, amelyekkel a nyilvánosság elõtt is az átláthatóságot, az OTKA tisztaságát lehet megerõsíteni.

Természetesen a bizottsági ülésen olyan kérdések is felmerültek, amelyek egyes szakaszokkal vagy egyes pontokban megfogalmazásra került kérdésekkel kapcsolatosak, amelyekben további pontosítást tartunk szükségesnek. Javító módosító javaslatainkat be is nyújtottuk.

Tisztelt Képviselõtársaim! A mezõgazdasági bizottság egyhangú döntéssel általános vitára alkalmasnak ítélete a beterjesztett javaslatot. Kérem a javaslatot az önök részérõl is támogatni szíveskedjenek. Köszönöm a figyelmet. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap