Fodor István Tartalom Elõzõ Következõ

DR. FODOR ISTVÁN honvédelmi minisztériumi államtitkár, a napirendi pont elõadója: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Országgyûlés! A társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény 1. § (3) bekezdése szerint a fegyveres erõk és a rendvédelmi szervek, valamint a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok hivatásos állományú tagjainak nyugellátásával kapcsolatos eltérõ szabályokról külön törvényben kell rendelkezni.

Emiatt szükséges a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról szóló 1996. évi XLIII. törvény társadalombiztosításra vonatkozó részeinek módosítása. A fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak egészségbiztosításával és nyugellátásával összefüggõ rendelkezések teljes körû szabályozásának véglegesítése jelenleg nem célszerû. Ez csak akkor történhet meg, amikor kialakításra kerülnek a korkedvezményes munkakörökre vonatkozó általános szabályok. Ez a törvényjavaslat most csak azokat az elõírásokat érinti, amelyek jelenleg a fegyveres szervek hivatásos állományát illetõen a legszükségesebb, a nyugdíjreformhoz szorosan kapcsolódó szabályok megalkotásához kellenek. A törvényjavaslatban csak az általánostól eltérõ megoldások kerültek szabályozásra. Tehát ilyenek hiányában az egészségbiztosítási és nyugdíjreformról megalkotott törvények rendelkezései irányadóak a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak esetében is.

A törvényjavaslat egyértelmûvé teszi, hogy a hivatásos állomány tagjának az egészségügyi szolgáltatásokra való jogosultságai az egészségbiztosítási reformmal nem változnak meg. Összhangba hozza a kötelezõ egészségbiztosítás ellátásáról szóló törvény szabályait a szolgálati törvénnyel. A törvényjavaslat lehetõséget teremt a magánnyugdíj megszerzésére. Rendelkezik arról, hogy a hivatásos állomány mely tagja tekinthetõ pályakezdõnek. A polgári nemzetbiztonsági szolgálatoknál a fõigazgatók hatáskörébe utalja, hogy az állomány tagja melyik magánnyugdíjpénztárhoz csatlakozhat.

A javaslat a társadalombiztosítási szabályokhoz igazítja a hozzátartozói és a baleseti nyugellátásra vonatkozó rendelkezéseket, megtartva a jelenleg meglévõ különbségeket is. A törvény 1998. január 1-jén történõ hatálybalépését az egészségbiztosítási és nyugdíjreformról szóló törvénycsomaghoz való kapcsolódás teszi indokolttá. Kérem a tisztelt Országgyûlést, hogy a törvényjavaslatot tárgyalja meg és fogadja el.

Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap