Mezõ István Tartalom Elõzõ Következõ

MEZÕ ISTVÁN (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Az 1998. évi költségvetési törvény közoktatással foglalkozó fejezetéhez szeretnék néhány gondolatot elmondani. Teszem ezt azért is, mert mint egy ezerlelkes abaúji iskola igazgatója, testközelbõl érzem a közoktatás finanszírozásának minden gondját. Bizony volt idõ, amikor a költségvetés nem tett különbséget iskola és iskola, település és település között; amikor azon kellett izgulnunk, hogy elég lesz-e a pénz a fûtésre. S ezekben az idõkben bizony fejlesztésre semmi nem jutott, és az önkormányzatoknak még annyit hozzá kellett tenniük egy- egy iskola költségvetéséhez, mint amennyit az állam adott.

Most utólag okoskodásnak tûnhet, de nekem már évekkel ezelõtt furcsa volt - és ezt hangoztattam is -, hogy nem igazságos az iskolák normatív támogatása, hisz az a bizonyos fejkvóta ott mûködik jól, ahol sok tanuló volt, illetve ahol 30-35 fõs osztályok vannak. Sajnos, egy ezerlelkes falu csak 15 fõs osztályokat tud produkálni, és itt is kell fûteni, világítani, a pedagógusoknak bért fizetni. Szerencsére a tavalyi évtõl változott a helyzet - amit az idén éreztünk elõször -, és a kis iskolák valamivel jobb helyzetbe kerültek. Az átlagos országos normatíván felül most külön pluszösszeget kapnak a 3000 fõ alatti települések iskolái, illetve tanulói, plusztámogatás jár a bejáró tanulók, az iskolatársulás iskolájába járók után is.

Most kiemelnék egy-két összeget a tavalyi és az idei normatív támogatások közül, mintegy összehasonlításként: az 1-6. osztályos tanulók fejenként 64 ezer forintot kaptak tavaly, az idén 69 ezer forint van tervezve. A 7-8. osztályos tanulókra 68 ezer forint volt tavaly, az idén 75 ezer forint. A magántanulók tavaly 22 ezer forintot kaptak, az idén - nem tudom, miért - csak 15 ezer forinttal tervezték ezt az összeget. A 3000 fõ alatti településeken iskolába járók 20 ezer forintot kaptak tavaly és most is, ez nem emelkedett. Az iskolatársulás iskolájába járók tavaly 10 800 forintot kaptak, az idén 12 ezer forintot. A cigány tanulók felzárkóztatására tavaly 23 ezer forint volt, most 24 ezer forint van betervezve.

(22.20)

Most viszont nincs külön megjelenítve a diáksportkör, a diákönkormányzat, az iskolaszék és a szülõi munkaközösség. Bár ezek a fejezetek egy útmutató szerint beépültek az alapnormatívába, úgy vélem, hasznosabb lenne ezeket külön megjelenítve megcímezni, és csak arra felhasználni. Mint ahogy hasznosabb dolog lenne a könyvtárra kapott pénzt is könyvtárra költeni, mert tudom, hogy sok iskolában nem így történik.

Csak érdekességként említem meg, hogy az iskolámban, ahová tavaly is és most is 201 tanuló jár, tavaly 22,5 millió, míg a mostani költségvetés szerint 23,5 millió forint normatív támogatás jut. Tehát 1 millió forinttal kap többet az iskola. Ez körülbelül 5 százalék növekedésnek felel meg, ami a semmitõl ugyan több, de az inflációt nem követi.

Összességében elmondható, hogy a tavaly elindított pozitív folyamat - mármint a kis iskolák esélyegyenlõségének biztosítása - tovább folytatódik, ezekbõl a normatívákból egy kis, falusi iskola fenntartható. Persze, van a kis iskolánál is kisebb iskola, ahol lehet, hogy még most is anyagi gondokkal küzdenek. Nos, itt megoldás lehet - és ezt tapasztalatból mondom - az iskolatársulás. Nagyon sok olyan pályázat létezik, amelyre csak és kizárólag iskolatársulások pályázhatnak, és mint felszólalásom adataiból kiderült, az iskolatársulások külön támogatást is kapnak.

Tisztelt Ház! A költségvetés egészét a jobbító szándékú módosító javaslatokkal elfogadásra javaslom.

Köszönöm a figyelmet. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap