Fazakas Szabolcs Tartalom Elõzõ Következõ

DR. FAZAKAS SZABOLCS ipari, kereskedelmi és idegenforgalmi miniszter: Igen Tisztelt Elnök Asszony! Igen Tisztelt Frakcióvezetõ- helyettes Úr! Tisztelt Képviselõ Urak!

Elõször is köszönettel nyugtázom Burány Sándor frakcióvezetõ- helyettes úr elismerõ szavait, amit a kormány, a megoldáson nagyon sokat dolgozó tárcák és kollégáim nevében igenis örömmel nyugtázok, és elfogadok. Mint ismeretes, elhangzott, hogy február 17-én arra kényszerültem, hogy itt, a parlamentben napirend elõtt felszólaljak ebben a témakörben, és ismertessem azt a kialakult súlyos helyzetet, amely súlyos helyzetben nekünk megoldást kellett keresni. Azon felszólalásom fõ célja az volt, hogy az Országgyûlést és az Országgyûlésen keresztül az egész közvéleményt tájékoztassam a helyzet lényegérõl; és még egyszer aláhúznám, hogy az akkori fölszólalásomnál sem az volt a célom, hogy a hibák okait föltárjam, nem is mentem el a személyes felelõsség megállapításának kereséséig, mert úgy ítéltem meg, hogy itt egy olyan jelentõségû ügyrõl van szó, ahol az ország érdekét az szolgálja a legjobban, ha közösen keressük a megoldást.

Elhangzott az elõzõ, Burány Sándor frakcióvezetõ-helyettes úr felszólalásában is, hogy itt a magyar mezõgazdaságnak elemi érdekét képviselõ exporttámogatásról volt szó, ezen keresztül az egész agrárgazdaság, az egész magyar mezõgazdaság sorsa függött attól, hogy sikerül-e megoldást találnunk erre a hibára. Amellett engedjék meg, hogy felhívjam a figyelmet arra is, hogy itt az ország nemzetközi megítélésérõl is szó volt, hiszen az országunk korábban kivívott nemzetközi presztízsén egy nagyon nagy csorba esett ezzel a hibával, és azáltal, hogy az elmúlt három évben tulajdonképpen jogsértõ gyakorlatot folytattunk akkor, amikor a korábbi kötelezettségvállalásunkkal ellentétben továbbra is a vállalásainknak nem megfelelõ módon kényszerültünk mezõgazdasági exportunkat támogatni.

Itt is elhangzott, hogy milyen nehéz munka volt ennek az ügynek, ennek a hibának, csorbának a kiküszöbölése. Ne felejtsék el: a WTO esetében ez az elsõ olyan megállapodás, ahol a feleknek sikerült peren kívüli megállapodást tetõ alá hozni. Ne felejtsék el, hogy pont a mezõgazdaság területén sikerült egy ilyen megállapodást kivívnunk, ahol, azt hiszem, nem kell hangsúlyoznom, hogy a mezõgazdaság a világkereskedelem legvitatottabb területköre.

Azt hiszem, amikor Burány Sándor frakcióvezetõ-helyettes úr felhívta a figyelmet arra, hogy itt milyen eredményt ért el a kormány, akkor nem öndicséretrõl volt szó, hanem arról, hogy a problémák mellett igenis ideje annak, hogy amikor hibákat javítunk ki, eredményeket érünk el, akkor ezekrõl is beszéljünk. Még egyszer fölvállalom, hogy a kormány nevében megköszönöm ezeket az elismerõ szavakat, és ígéretet tehetek arra, hogy a jövõben is minden hasonló ügyben elsõsorban az ország érdekét szem elõtt tartva fogunk eljárni.

Köszönöm figyelmüket. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap