Németh Zsolt Tartalom Elõzõ Következõ

NÉMETH ZSOLT (Fidesz): Tisztelt Ház! "Miért nem akar Horn Gyula magyar egyetemet Kolozsváron?" címmel kívánom feltenni a kérdésemet Kovács László külügyminiszter úrnak ebben az esetben. A kolozsvári központú önálló, államilag támogatott magyar tudományegyetem visszaállítása - mint ahogy '97. október 4-én, 5-én az RMDSZ ülésezõ kongresszusa is újból megfogalmazta - az RMDSZ legfontosabb követelése. 1989 óta folyamatosan, sõt már az egyetem 1959-es felszámolása óta Erdély magyarságának legfontosabb követelésérõl van szó. Egy hete, október 21-én, Horn Gyula és az egyébként a Fidesz részérõl megbecsülésnek örvendõ Ciorbea román miniszterelnök közös sajtótájékoztatón jelentették be, hogy lesz önálló magyar egyetem Romániában, de nem a Babes-Bolyai Tudományegyetem szétválasztásával és nem Kolozsváron.

Tegnap a parlamentben Kovács László külügyminiszter úr kijelentette, hogy nem hangzott el, hogy csak Kolozsváron vagy csak azon kívül létesülhet az egyetem.

Ezzel szemben a szó szerinti idézet Ciorbea miniszterelnöktõl a következõ: "Felvetõdött egy magyar egyetem Kolozsváron kívül más romániai helységben történõ létrehozásának, felépítésének, mûködtetésének a kérdése." Horn Gyula miniszterelnök úr szó szerinti nyilatkozata a következõként hangzik: "Az RMDSZ vezetõi - Markó Béla - elmondták, hogy Kolozsváron nem lehet létrehozni önálló magyar kart sem a Babes-Bolyai keretében, ezért kellene egy új egyetem egy késõbb meghatározandó városban. Ez az RMDSZ igénye, amelyet természetesen támogatunk." Két nap múltán az RMDSZ nevében Markó Béla és Takács Csaba a következõ nyilatkozatot tette: "Egy önálló magyar tudományegyetem mûködtetéséhez a legalkalmasabb helyszín Kolozsvár." (Az elnök a csengõ megkocogtatásával jelzi a felszólalási idõ leteltét.)

Kérdezem miniszter urat: miért helyezkedik szembe az RMDSZ-szel a magyar kormány? (Taps az ellenzéki pártok padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap