Torgyán József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Külügyminiszter Úr! Elnézést, de errõl a helyrõl úgy tudok önnel társalogni, hogy a tévéképernyõbe kell néznem, nem önre. (Derültség a kormánypárti padsorokban.) De engedje meg, hogy éppen ezért térben is tovább haladjunk, Kolozsvárról Dunaszerdahelyre, Szencre és Pozsonyba. Ugyanis emlékeztetném önt arra, hogy ez év augusztusában Horn Gyula Gyõrött találkozott Meiar kormányfõvel. Akkor a szlovák miniszterelnök megígérte Horn Gyulának, hogy Szlovákiában szeptemberig megoldják a kétnyelvû iskolai bizonyítványok ügyét.

Nem tudom, tudja-e a külügyi kormányzat, hogy október 6-án 200 magyar szülõ tüntetett Pozsonyban, mert nem oldották meg a kétnyelvû bizonyítványok ügyét. Az ottani Duna utcai alapiskola és gimnázium udvarában azért voltak kénytelenek tüntetni, mert a szlovák hatóságok leváltották a felvidéki magyarok körében népszerû dr. Popéli Gyula iskolaigazgatót, mert õ kétnyelvû bizonyítványt adott ki.

Tudja-e a külügyi kormányzat, hogy október közepén azonnali hatállyal leváltották a szenci magyar oktatási nyelvû alapiskola igazgatóját, Kovács Pétert? Szenc Pozsony és Nagyszombat között található, itt született Szenci Molnár Albert protestáns írónk.

(14.10)

De tudja-e, hogy Kovács Péter igazgató leváltásának az volt az oka, hogy õ is kétnyelvû iskolai bizonyítványt adott ki? De elmondhatnám, hogy Dunaszerdahelyen a diákokat üldözték ugyanezért, a Garam menti kisvárosban, Zselicen ugyancsak üldözték a magyarokat.

Kérdezem ezért, hogy miként sikerült a miniszterelnök úrnak vagy a külügyi kormányzatnak a kétnyelvû bizonyítványok ügyét megoldani. (Az elnök a csengõ megkocogtatásával jelzi az idõkeret leteltét.) Várom megtisztelõ válaszát. (Taps az FKGP padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap