Jeszenszky Géza Tartalom Elõzõ Következõ

DR. JESZENSZKY GÉZA (MDNP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Miniszter Úr! Tisztelt Ház! Az nem közügy, hogy a családi szõlõnkben az elmúlt hideg hétvégén befejezett szüret szép termést, 18-19 fok cukortartalmú mustot hozott. Az azonban súlyos, országos ügy, hogy miközben szakemberek szerint a század egyik legjobb szõlõtermésének örülhetünk, az édes szõlõ öröm helyett a legtöbb termelõnek csak keserûséget hozott. Akadozik a szõlõ átvétele, helyenként nem is órákat, de a hírek szerint napokat várakoznak a termésüket hozó gazdák.

Ennél is nagyobb baj azonban az alacsony átvételi ár. A már korábban szerzõdésben rögzített mennyiség feletti szõlõért nevetséges, a termelési költségektõl jócskán elmaradó árat kínálnak a szervezetten fellépõ felvásárlók. Tudom, hogy az elmúlt napokban miniszter úr a Hegyalján járt, és a borexport támogatásával, borpárlási pályázati lehetõségekkel próbálta lecsillapítani az elkeseredett embereket.

Kérdezem miniszter úrtól: Váratlanul érte tárcáját az idei rekordtermés? Elegendõnek tartja a jelenlegi intézkedéseket arra, hogy e nagy hagyományú ágazat jövedelmezõsége és jövõje biztosított legyen? Nem gondolja miniszter úr, hogy a bajok közvetlen forrása a kommunista korszak borpancsolási gyakorlatából kinövõ borhamisítás, a mintegy egymillió liter hamisított bor? Milyen intézkedésekkel kívánja a tárca elõmozdítani a hosszú távú megoldást, a bor minõségének helyreállítását, és a kevés hasznot hozó olcsó borok helyett a történelmi borvidékek különleges zamatú termékeinek az exportálását?

Várom válaszát. (Taps az ellenzék soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap