Homoki János Tartalom Elõzõ Következõ

DR. HOMOKI JÁNOS (FKGP): Tisztelt Országgyûlés! Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár, az Országos Nyugdíjbiztosítási Fõigazgatóság egyetértésével, a több száz milliárd forintos társadalombiztosítási kintlevõségek behajtását közös utasításban koordinálta és szabályozta. Ennek ellenére megállapíthatjuk, hogy a köztartozások az elmúlt években nemhogy csökkentek volna, hanem egyre növekedtek. Az adóbehajtási eljárást követõ és aszerint mûködõ tb-követelések behajtása céljából tett intézkedések 1993 óta nem hoztak kedvezõ fordulatot - véleményünk szerint nem véletlenül.

Alapvetõ okként kell megjelölni azt a sajátosan kialakult gyakorlatot, hogy a köztartozások behajtására a társadalombiztosító igen humánus, méltányossági rendszert alkalmaz. Mint tudjuk, a méltányosság fogalma, bármennyire is államigazgatási szervrõl van szó, szubjektív kategória. Márpedig ha az, akkor nem mûködhet minden adós irányában egyforma feltételekkel, és különösen nem, ha a feltételek rendszere általánosságban nem ismert, mivel nem publikus. Ez önmagában hordozza a korrupció, az alig feltárható feketejövedelem, a hálapénzek megjelenését és virágzását. A mai mindennapi életben és gyakorlatban napi rendszerességgel találkozunk ilyen ügyekkel, melyek során elõtérbe kerülnek az ellenõrizhetetlen, átláthatatlan korrupciós botrányok.

A pénzügyi stabilizáció megteremtése, a korrupció kiküszöbölése, a társadalombiztosítás kintlévõségeinek átlátható behajtása és ellenõrizhetõsége biztosítása érdekében kérdezem államtitkár úrtól: az állampolgárok közpénzeit hogyan kezelheti méltányossági, szubjektív alapon az Egészségbiztosítási Pénztár? (A beszélgetõ Akar László felé:) Államtitkár úr, ha ide figyelne, nagyon lekötelezne! (Akar László dr. Kökény Mihályra mutatva: Miniszter úr válaszol!) Ja, miniszter úr válaszol? Elnézést! (Derültség.) Kinek, hogyan számol vagy számolt el a méltányosságból létrejött veszteséggel az Egészségbiztosítási Pénztár? Kik és mikor ellenõrizték ezt a rendszert?

Nagy érdeklõdéssel várom miniszter úr válaszát! (Taps az FKGP padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap