Nagy Frigyes Tartalom Elõzõ Következõ

DR. NAGY FRIGYES földmûvelésügyi miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselõ Úr! Tisztelt Parlament! Valamennyien tudjuk, hogy a borról és a szõlõtermesztésrõl szóló törvény most van itt a parlament elõtt, általános vitája folyik, módosító javaslatok nagy tömege van a bizottságok elõtt. Remélem, hogy ez a törvény - amely nagyon jó visszhangot váltott ki szakmai körökben - hosszú távon is kedvezõ hatással lesz a szõlõtermelésre, hasonlóképpen a hegyközségekrõl szóló törvény módosítása. A hegyközségeket a közelmúltban financiálisan is támogatta a Földmûvelésügyi Minisztérium azért, hogy a megfelelõ származási bizonyítványok kiadásához pénz álljon rendelkezésükre.

Szeretném jelezni, hogy a termékpálya-szabályozásba is igyekeztünk beavatkozni; hisz az elmúlt évi bortermés többleteinek levezetésére két miniszteri rendelet is megjelent. Az egyik a palackos és hordós borok exporttámogatásáról szól, a másik pedig a felesleges szõlõbõl készült borok lepárlását segíti elõ. Tehát a minisztérium igyekszik ezen a területen lépni. Egyidejûleg vizsgálja azt is, hogy hogyan lehet a következõ idõszakban ezeket a piaci zavarokat elhárítani.

A közpincék kérdésében az az álláspontunk, hogy kérjük a Szõlõ és Bor Terméktanácsot, szíveskedjen felmérni ennek a hatásait; milyen módon tudja önmagát megszervezni; ennek a támogatásához milyen összegû pénzre lenne szükség, mert átcsoportosításokra adott esetben a minisztérium hajlandó. De szeretnénk jelezni azt is, hogy ez az átcsoportosítás a szõlõ- és bortermelésen belül kerülhet megvalósításra, máshonnan ezt elvenni nem tudjuk.

Azt is szeretnénk, ha a támogatásra szánt összeg elsõsorban a korszerûsítés céljait szolgálná (Az elnök a csengõ megkocogtatásával jelzi az idõ leteltét.), korszerû ültetvények, a korszerû tárolás lehetõségeit. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap